Ik ben geboren in 1968 en dus grotendeels opgegroeid in de jaren 70 en 80. En hoewel mijn zoon regelmatig muziek uit die tijd luistert, realiseer ik me dat er een heleboel dingen van vroeger zijn die mij kind niet meer zal kennen. Van het dubbeltje tot het opwinden van […]
Geschiedenis
Geschiedenis van Calvé
Op mijn blog schrijf ik regelmatig over de geschiedenis van producten en merken. Vooral oerhollandse merken met een lange historie hebben mijn grote belangstelling. Zoals de geschiedenis van Calvé! De geschiedenis van Calvé De geschiedenis van het Nederlandse merk Calvé begint in 1883 in Delft. Daar werd de Nederlandse Oliefabriek […]
Geschiedenis van het restaurant
Al sinds mensenheugenis kennen we ‘gelegenheden waar je kunt eten’. Zoals een taverne of een herberg. Maar de restaurants zoals wij die nu kennen, zijn pas ontstaan in de 18e eeuw. Een stukje geschiedenis van het restaurant! Herberg Herbergen waren vooral plaatsen voor voeding en onderdak aan reizigers. Men schoof […]
Het dagelijks leven in de jaren 80
Eerder schreef ik al een hele serie over de trends in eten en drinken in de jaren 60, 70, 80, 90 ,00 en 10. Ik vind het superleuk om zo in de geschiedenis te duiken. En jullie blijkbaar ook, want de serie wordt nog dagelijks goed gelezen! Ik beperkte me toen tot eten en drinken, dit keer […]
Oerhollands Oosters: Inproba, Conimex en Suzi Wan
Zoals je al in een eerder artikel over de geschiedenis van het Chinees Indisch Restaurant hebt kunnen lezen heeft Nederland al een langere geschiedenis met de Oosterse keuken. We eten graag een bordje babi pangang of nasi met saté, ook gewoon thuis. En daarvoor halen we producten in huis van […]
Geschiedenis van de paashaas
Pasen is een christelijk feest waarbij wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar waar komen dan toch die gekleurde eieren en de paashaas vandaan? Na de geschiedenis van de kerstman dit keer dus ook de geschiedenis van de paashaas! Geschiedenis van de paashaas De eerste vermeldingen van […]
Geschiedenis van beroemde gerechten #30: gourmet en fondue
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie een populair ’tijdverdrijf’ tijdens de feestdagen: gourmet en fondue Geschiedenis van beroemde […]
Chin.Ind.Spec.Rest. of de geschiedenis van het Chinees-Indisch restaurant
Voor mij als kind – geboren in 1968 – was het Chinees-Indisch specialiteiten restaurant, op de gevel standaard afgekort tot Chin.Ind.Spec.Rest., dé eerste echte kennismaking met uit eten gaan en afhalen van eten. Buitenlands eten welteverstaan. Deze unieke mengeling van de Chinese en Indische keuken is een oeroud Nederlands fenomeen. […]
Trends in eten en drinken – de jaren 10
Ik schreef al eerder vijf afleveringen in de serie over trends in eten en drinken. Over de jaren 60, 70, 80 en 90 en 00. Nu er weer een decennium voorbij is, is het tijd terug te blikken op de afgelopen 10 jaar. Dit waren de trends in eten en drinken – de jaren […]
Geschiedenis van beroemde gerechten #29: au bain marie en wecken
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Het leek me dan ook leuk een serie te maken waarin ik de geschiedenis van beroemde gerechten en producten onder de loep neem. In dit deel van de serie twee kooktechnieken: au bain marie en wecken. Geschiedenis van beroemde gerechten Au […]