Hoewel we in Nederland meer groenten zijn gaan eten dan een aantal jaren geleden, komen de meeste mensen lang niet aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten per dag. Gemiddeld eten we 120 gram groenten, het grootste deel (92%) van de bevolking haalt de richtlijn niet. En bonen eten we helemaal veel te weinig. Daarom een ode aan de boon!
Meest gekochte groente
Groenten eten we in Nederland bijna alleen bij de warme maaltijd. Benieuwd wat de top 10 van de meest gekochte groenten is?
- Sla (los en voorverpakt)
- Tomaat
- Komkommer
- Paprika
- Roerbak-/wok-/stoofgroenten (voorverpakt)
- Champignon
- Sperzieboon
- Witlof
- Wortel
- Bloemkool
In gewicht gemeten is de ui de meest verkochte groente en staat prei ook in de top 10. Ongeveer driekwart kopen mensen vers, de rest komt uit diepvries, blik of glas.
Een ode aan de boon
Wat mij opvalt is het ontbreken van bonen in dit lijstje. De vele bonen die in pot of blik verkrijgbaar zijn maken het je gemakkelijk om in een handomdraai extra groente aan een gerecht toe te voegen. Wat dacht je van een blikje doperwten door de risotto? Een blik mais of rode kidneybonen als basis voor wraps en tortilla’s? Of een blik linzen voor in de curry, tuinboontjes bij een romige pastasaus of kikkererwten door de couscous. Bonen zijn ook ideaal om koud te verwerken in een maaltijdsalade met pasta, rijst of quinoa. En de cannellini-boon past weer heel goed in een lekker kom soep.
Bonen en peulvruchten zitten vol met eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ze helpen je in de strijd tegen de kilo’s, verlagen je cholesterol, zorgen voor stabiele bloedsuikerspiegels en een regelmatige stoelgang. Wat wil je nog meer?
Bronnen: voedingscentrum, Bonduelle