Bij collega foodblogger foodensomuchmore kwam ik laatst een recept voor Asian pulled beef tegen. En ik wist meteen dat ik dit moest gaan maken. Ik ben dol op de Aziatische keuken en op langzaam gegaard vlees. Je kunt me bijvoorbeeld wakker maken voor een heerlijke rendaging daging. Dit recept zag er zo lekker uit, dat moest wel goed smaken!
Eigenlijk is pulled beef de trendy naam voor ons ouderwetse Hollandse draadjesvlees. Langzaam gegaarde kip-, varkens- of rundvlees dat uiteindelijk bijna uit elkaar valt.
Voor dit recept heb je 5 spice kruiden nodig, ook wel vijfkruidenpoeder genoemd. Dit beroemde kruidenmengsel uit de Chinese keuken combineert de 5 basissmaken: zoet, zout, bitter, zuur en umami. De samenstelling kan variëren maar bevat vaak kruidnagel, steranijs, venkelzaad, zwarte peper en kaneel.
Ik serveerde de Asian pulled beef met een eenvoudige gebakken rijst (rijst koken, laten afkoelen, klein gesnipperd uitje bakken in wat olie, twee eitjes klutsen en meebakken, theelepeltje trassi erbij, rijst in kleine porties door het ei/ui mengsel roeren en lekker doorbakken). De volgende keer wil ik er ook nog wat fris zoet/zuur bij maken, van ananas of mango.
Asian pulled beef
Wat heb je nodig (4 personen):
- Ca. 700 gram sucadelappen
- 1 eetlepel 5 spice kruiden
- 2 uien (in ringen)
- 2 teentjes knoflook (in plakjes)
- Stukje verse gember (geschild en geraspt)
- 1 theelepel trassi
- 1 eetlepel rijstolie
- 2 eetlepels bruine suiker
- 100 ml. water
- 50 ml. ketjap manis
- 1 eetlepel sambal
- 1 eetlepel hoisin saus
Verhit de rijstolie in een ruime braadpan. Verdeel de 5 spice kruiden over de sucadelappen (beide katen). Bak de sucadelappen om en om bruin en haal uit de pan. Bak de uien, knoflook, geraspte gember en sambal in de resterende olie op een hoog vuur even kort aan. Zet het vuur lager en voeg de bruine suiker toe en de trassi toe. Leg het vlees hierop en voeg het water en de ketjap toe. Zet de pan op een laag vuur (het liefst met een verdeelplaatje) en laat ca. 5 uur sudderen. De eerste 3 uur met het deksel op de pan, de laatste 2 uur zonder. Na 5 uur kun je het vlees met twee vorken uit elkaar trekken: pulled beef. Roer er een eetlepel hoisin saus door en serveer met witte of gebakken rijst.
Dit ziet er zó ontzettend lekker uit dat ik om half acht gewoon trek in asian pulled beef heb :).
Haha, dat heb ik ook vaak als ik ’s morgens vroeg op instagram zit…
Ohhh ik ben ook zo dol op stoofvlees! Dit ziet er heerlijk uit zeg…
Inderdaad alleen dat plaatje al het water loopt je in de mond. Ik denk dat ik het volgend weekend ga maken wat zal het huis lekker ruiken.
Laat je ’t me weten of het gesmaakt heeft?
Super geweldig idee! Dat lijkt me nou echt enorm lekker!
Judith van myfoodblog had laatst ook zo’n lekker recept voor pulled beef. Moet het nog steeds een keer proberen. Ik als niet varken eter, ben wel heel blij met de beef variaties 🙂
Misschien is pulled chicken ook wel iets voor jou?
Ik ben zoooooo dol op de Aziatische keuken en ook op pull stuff. Deze variant staat echt nog op mijn lijstje om te maken. Dankjewel daarvoor!! X