Met een beetje geluk kan deze maand misschien de bbq nog wel een keer aan. En anders trek je gewoon de grillpan uit de kast. Want deze biefstuk chimichurri spiesjes smaken gelukkig ook lekker uit de pan!
Als ‘milde’ tegenstander van pakjes en zakjes ben ik lange tijd stiekem fan geweest van de wereldmaaltijd beef chimichurri van Knorr. Wat een lekkere saus is dat! Ouder en wijzer geworden ben ik uiteindelijk natuurlijk zelf aan de slag gegaan. Dat resulteerde bijvoorbeeld in deze heerlijke biefstuk chimichurri spiesjes voor op de barbecue.
Chimichurri is een saus en marinade uit de Argentijnse en Uruguyaanse keuken. De basis is altijd olie en azijn, waaraan vervolgens diverse kruiden worden toegevoegd.
Jimmy McCurry?
De naam zou (volgens Wikipedia) afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die de bedenker van deze saus is geweest. Omdat de naam Jim McCurry moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd deze verbasterd tot ‘chimichurri’.
De saus die je voor de biefstuk chimichurri spiesjes maakt gebruik je voor de helft als marinade vooraf en voor de helft als heerlijk sausje achteraf. Serveer bijvoorbeeld met een gepofte aardappel, natuurlijk ook van de barbecue.
Biefstuk chimichurri spiesjes
Wat heb je nodig (vier personen):
- 300 gram biefstuk
- 1 bosje verse peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 2 tomaten in blokjes
- 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
- 6 eetlepels olijfolie
- Zout, peper
Snijd de biefstuk in blokjes (niet al te klein).
Doe de peterselie, knoflook, azijn, tomaat, olie en djinten in een kom en pureer grof met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de saus door de biefstukblokjes en laat dit minimaal 30 minuten in de koelkast (afgedekt) marineren.
Rijg het vlees aan spiesen en rooster op de bbq in ca. 10 minuten gaar. Serveer met de rest van de saus en bijvoorbeeld gepofte aardappel (met zure room, mmmm!)
Ohhhh, wat lijkt me dit lekker!
Liefs, Elbrich
Dank je!