Gastblog door Anne-Marie Blok – Ik ben echt dol op kerst. Het liefst heb ik mijn kerstboom nog voor Sinterklaas het land uit is al in vol ornaat staan, kan ik uren kijken naar glinsterende kerstballen in tuincentra en ben ik al vroeg bezig met het samenstellen van de verschillende kerstdiners. Want ja, dat vier ik graag veel en uitgebreid. En met de bekende kerstliedjes gezellig op de achtergrond. En deze biet Wellington in de oven!
Diner zonder vlees?
Er wordt mij wel eens gevraagd wat ik dan zoal eet met kerst. En is het kerstdiner voor mij wel de moeite waard? Aangezien het vlees vaak toch het middelpunt van het kerstdiner is. Geen twijfel over mogelijk: het is voor mij zeker ook de moeite waard. Waar de maaltijd voor vleeseters is opgebouwd rondom het vlees, is dit bij mij met groente. En daar kun je echt zoveel creatiefs mee doen. Zoals deze vegetarische biet Wellington.
Zoet, hartig en romig in één gerecht
Zo vind ik een ultiem hoofdgerecht voor kerst bestaan uit een combinatie van romig (blader)deeg en een vulling die zowel zoet als hartig is. Et voila, meet my biet Wellington! Ik heb het zelfgemaakte bladerdeeg gekruid met peterselie en tijm, en het zoete van de rode biet aangevuld met het hartige van de romige champignon tapenade met groene olijven en pijnboompitten. Het resultaat van dit recept is een meer dan kerstwaardig en feestelijk hoofdgerecht. Deze wellington smaakt heerlijk met zelfgemaakte aardappelpuree met een beetje oude kaas en gegrilde, vergeten groente.
En ben jij dit jaar chef hoofdgerecht? Deze wellington is ideaal van tevoren te maken. Eet smakelijk! p.s. Wil je weten waar de naam Wellington vandaan komt?
Biet Wellington
Wat heb je nodig voor deze biet wellington:
Voor 4 personen
- 250 gram voorgekookte biet
- 250 gram bloem
- 125 ml koud water
- 1 bakje platte peterselie à 15 gr
- 1 bakje tijm à 15 gr
- 250 gram ongezouten roomboter
- 500 gram kastanjechampignons
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 50 gram groene olijven
- 50 gram pijnboompitten
- 50 ml crème fraîche
- 50 gram geitenkaas
- 1 scheutje vers citroensap
- 1 theelepel zout
- 1 ei
En hoe maak je deze biet wellington?
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de biet 20 minuten en zet daarna even opzij.
Meng de bloem met het water, boter en zout in een grote kom. Hak de peterselie fijn, rits de tijmblaadjes van het takje en hak ook fijn. Doe dit bij het deeg, samen met het koude water. Kneed (met de hand of met een mixer) tot een gladde bal. Wikkel in vershoudfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
Snijd de sjalotjes, de olijven en de knoflook fijn en de champignons in stukjes. Bak 5 minuten in olijfolie en zeef dan in een vergiet. Op deze manier haal je zo veel mogelijk vocht uit de champignons en voorkom je dat de vulling te nat wordt. Doe het dan terug in de pan en voeg de pijnboompitjes, crème fraîche, geitenkaas en een scheutje citroensap toe. Roer goed door elkaar en laat inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur dan uit.
Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrechtblad ruim met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek, zodat je de biet later in kan pakken. Het moet een stevige plak worden. Smeer de plak dan in met het champignonmengsel. Leg de bieten tegen elkaar aan op het champignonmengsel op de bodem van het deeg. Pak de bieten vervolgens langs vier kanten in met het deeg. Druk goed aan, zodat het er geen gaatjes ontstaan tijdens het bakken. Kluts een ei en smeer het deeg hier volledig mee in, zodat er een mooie glans ontstaat tijdens het bakken. Bak de biet wellington 25 minuten in de oven.