De wereldberoemde Caesarsalade dankt haar naam niet aan Julius Caesar maar aan de Italiaans-Amerikaanse chefkok Caesar Cardini. De salade is per ongeluk ontstaan, toen de kok op een druk moment een snelle salade creëerde met wat die dag toevallig voorradig was. Toen de klanten terugkwamen voor deze lekkere salade wist Caesar dat hij iets bijzonders had: de Caesar salade was een feit. Vandaag maak ik een Caesar pastasalade
Verse oogstbox
In de heerlijke verse oogstbox die ik deze maand mocht ontvangen zat zowel romaine sla als little gem. Wist je dat romaine sla dé basis is voor de beroemde Caesar salade? Ik wist dan ook meteen dat ik die wilde gaan maken! De little gem is het kleine broertje van de romaine sla.
Pastasalade
Pastasalades worden hier in huis veelvuldig gegeten. Als hoofdmaaltijd of als bijgerecht bij de bbq. Het is ook een ideaal gerecht om mee te nemen naar een bbq, buffet of picknick. Ik heb meerdere pastasalades op mijn blog staan. Onze favorieten zijn de bandiera italiana en de BLT-pastasalade.
Traditioneel
Traditioneel bestaat een Caesar salade uit acht ingrediënten: sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, ei, kip, olijfolie en citroensap. Al bestaan er wel discussies over of die kip er nu wel of niet in hoort. Vaak wordt er aan de salade nog spekjes toegevoegd, ansjovis en tomaat. Persoonlijk vind ik dat ansjovis en kip echt in een Caesar salade horen. Ze zitten dan ook in deze Caesar pastasalade. Het ei liet ik weg. Maak ook eens deze leuke caesar salade spiesjes!
Zelf croutons maken
De croutons maak ik zelf, maar wil je snel klaar zijn dan kun je ook kant-en-klare croutons kopen. Al is zelfgemaakt natuurlijk veel lekkerder!! Net als de dressing eigenlijk. Die maak je zelf, of koop je in een flesje. Net wat je zelf lekker of gemakkelijk vindt.
Caesar pastasalade
Wat heb je nodig (4 personen)
- 200 gram fussili
- 2 little gems (of romaine sla)
- 100 gram grof geschaafde Parmezaanse kaas
- 250 gram kipfilet in reepjes
- 100 gram croutons
- 25 ml witte wijnazijn
- 1 teentje knoflook
- 80 ml olijfolie
- 1 ei
- zes ansjovisjes (uit blik, uitgelekt)
- 1 eetlepel mosterd
- Peper en zout
Zelf croutons maken:
- 100 gram wit oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brood in vierkantjes van ca. 1 cm. Doe 2 eetlepels olijfolie in een ovenschaal. Voeg het brood, de twee uitgeknepen teentjes knoflook en de rest van de olijfolie toe en roer goed door elkaar. Bak in ca. 15-20 minuten bruin en knapperig en laat afkoelen.
Caesar pastasalade maken:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet af en spoel na met koud water tot de pasta is afgekoeld.
Bak de kipfilet reepjes met wat boter, peper en zout goudbruin in de koekenpan.
Snijd of scheur de sla grof en doe in een mooie schaal. Voeg de kipreepjes, Parmezaanse kaas en croutons toe.
Maak nu de dressing: doe de azijn, de uitgeperste knoflook, ei en de mosterd in een kom. Hak de uitgelekte ansjovis fijn en voeg toe. Meng met de mixer tot een geheel. Voeg nu druppelsgewijs de olijfolie toe en blijf mixen tot er een mooie gladde dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
Jemig dat ziet er goed uit zeg! Hier thuis is men fan van warme gerechten dus ik weet niet of ik ze er heel blij mee maak. Aan de andere kant vind ík het er heerlijk uitzien. Dus… Ik hou je op de hoogte 😉
Je zou dit ook wel warm kunnen eten, alleen wordt de sla dan wel sneller slap. Dus pas vlak voor serveren toevoegen.
jum jum gimme sum 😉 lekker!!! Ik hou van pasta salades, sowieso pasta haha! Nooit geweten dat caesar salade met romaine sla hoort, leuk weetje! Ik ga je recept onthouden!!
Pasta is altijd lekker!
Hmmm erg lekker! Wij maken thuis graag pastasalade, dus deze komt op de boodschappenlijst voor deze week. 🙂 Dat van die slasoort wist ik niet, ik zal er eens naar uitkijken in de winkel.
Ben benieuwd wat je er van vindt! Wij eten ook graag pastasalade hier in huis.
Wat leuk om er pasta bij te doen!!
Ziet er heerlijk uit, zelf ben ik niet zo van de koude pasta in een salade. Dus ik maak hem altijd zonder, maar de overige ingrediënten zijn heerlijk bij elkaar. Leuk dat je zelf de croutons hebt gemaakt.
Heerlijk! Ik houuuuuu van salades in de zomer. Koude pastasalades staan hier dan vaak op het menu! Liefs!