Chicken and waffles, ofwel kip en wafels, is een typisch Amerikaans gerecht. En hoewel je het niet 1,2,3 zou verwachten, is deze combi ontzettend lekker! Mijn zoon is dol op alles wat Amerikaans is, en vroeg mij laatst dit gerecht te maken. Natuurlijk lieverd!
Amerikaanse keuken
Chicken and waffles is een gerecht uit de Amerikaanse keuken. Er zijn eigenlijk twee versies van. De ‘soul food’ versie, afkomstig uit de zuidelijke staten, met gefrituurde kip en maple syrup (esdoorn siroop). En de Pennsylvania-dutch versie, waarbij de kip meestal gestoofd is en word overgoten met jus. De introductie van wafels in Amerika werd gedaan door de Europese kolonisten in de 17e eeuw.
Soulfood versie van chicken and waffles
Ik maakte de soulfood versie. Heerlijke malse gefrituurde kip, hartige wafels en zoete siroop. Een heerlijke zoet-hartige combi die je echt eens moet proberen. Serveer het gerecht als lunch of diner, met een groene salade erbij voor de broodnodige vitamientjes. Of een lekkere coleslaw, om het Amerikaans te houden!
Extra malse kip
Laat de kip gerust langer dan drie uur in de marinade, de kip wordt er alleen maar malser van! Je kunt de kip frituren in een frituurpan maar je kunt ook, net als ik, een laag zonnebloemolie verhitten in een wok. Check met de achterkant van een pollepel of je olie heet genoeg is: er verschijnen dan kleine bubbeltjes rond de lepel.
Chicken and waffles
Chicken and waffles
Ingrediënten
Voor de wafels:
- 100 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 100 ml melk
- 1 snufje zout
- 1,5 eetlepel zonnebloemolie
Voor de gefrituurde kip:
- 3 kippedijen
- 250 ml karnemelk
- 125 gram bloem
- 2 eetlepels maizena
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels zwarte peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 ei
- olie om in te frituren
- maple syrup naar smaak
Aan de slag!
- Snijd de kippendijen in ongeveer even grote delen (ca. 3 per dij). Vermeng met de karnemelk, een theelepel zout, een theelepel paprikapoeder, een theelepel zwarte peper, een 1/2 theelepel knoflookpoeder en een theelepels uienpoeder en laat een uurtje of drie in de koelkast marineren. Langer mag ook!
- Meng de bloem met de maizena en de resterende zout, paprikapoeder, zwarte peper, knoflookpoeder en uienpoeder in een schaal.
- Verhit de olie tot ongeveer 170°C.
- Haal de stukken kip uit de marinade en leg ze op een bord.
- Klop het ei los in de karnemelkmarinade. Dip de kip in de bloem, vervolgens in het karnemelk-ei mengsel en daarna weer in de bloem.
- Frituur de kip in 7-8 minuten gaar en mooi bruin. Frituur niet te veel stukken tegelijk en laat uitlekken op keukenpapier.
- Meng intussen de ingrediënten voor de wafels in een beslagkom en bak hiervan 4 wafels. Halveer de wafels.
- Leg op ieder bord om en om stukken wafels en gefrituurde kip en verdeel hier naar smaak de maple syrup over.