Een maaltijdsalade is de ideale eenpersoonsmaaltijd. Deze Amerikaanse cobb salade biedt een goed gevulde maaltijd, al dan niet aangevuld met wat lekker vers brood!
Eenpersoonsmaaltijd
Op verzoek van single vrienden heb ik een serie in het leven geroepen: eenpersoonsmaaltijden. Want ook als je alleen bent mag je lekker eten en voor jezelf koken!
Ook in deze serie verschenen:
Orzotto met tomaat
Plaattaartje met pompoen
Lasagne met paddenstoelen
Orzotto met garnalen
Gnocchi met boter en salie
Cobb salade
Een cobb salade is typisch Amerikaans en bestaat uit verschillende soorten sla, tomaat, bacon, kip, ei, avocado, bieslook of ui en blauwe kaas. De sla wordt aangemaakt met een ranch of vinaigrette dressing. De ingrediënten worden meestal separaat van elkaar op een rij gepresenteerd.
De naam Cobb kent vele herkomsten, variërend van restaurant eigenaar Howard Cobb, die de salade maakte van leftovers uit de keuken tot de afkorting Cobb, die zou staan voor Chicken, Onions, Bacon en Blue cheese. Traditioneel bestaat de cobb salade uit vier soorten sla (ijsbergsla, andijvie, waterkers en romaine sla). Ik gebruikte alleen veldsla, maar neem gerust de slasoort (of soorten) die jij lekker vindt!
Ingrediënten vervangen
In een goed recept moet je altijd ingrediënten kunnen vervangen. Zoals de soort sla die je gebruikt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de gebakken kipfilet vervangen door plakjes gerookte kipfilet (handig, hoef je geen kip meer te bakken). Geen fan van blauwe kaas? Vervang dit door blokjes belegen kaas. De ui uit het originele recept liet ik weg. Je zou ook bieslook kunnen gebruiken, is wat subtieler qua smaak. Als dressing gebruikte ik de (verdunde versie van de) verrukkelijke dragonmayonaise, waarvan het recept eerder deze week online kwam.
Eenpersoonsmaaltijd cobb salade
Cobb salade
Ingrediënten
- 50 gram veldsla
- 8 cherry tomaatjes
- 1/2 avocado
- 1 plak bacon
- 1 ei hardgekookt
- 50 gram blauwe kaas danish blue of gorgonzola
- 75 gram kipfilet gebakken
- 1 eetlepel dressing naar wens, ranch, vinaigrette of dragonmayonaise
Aan de slag!
- Bak de bacon knapperig en scheur in stukken. Snijd de kipfilet in plakken, de halve avocado in blokjes en de tomaatjes in tweeën of vieren. Bestrooi met peper en zout.
- Meng dressing naar wens door de sla. Bijvoorbeeld ranch, vinaigrette, dragonmayonaise, zelfgemaakt of gekocht.
- Meng de kip, tomaat, avocado en bacon door de sla. Verkruimel er de blauwe kaas over. Snijd het hardgekookt ei door de helft en leg op de sla. Bestrooi met een beetje zout.
- Serveer (desgewenst) met vers brood en roomboter.