Waar we eerst regelmatig kozen voor Old Amsterdam op ons kaasplankje, ligt er tegenwoordig steeds vaker Rotterdamsche Oude op de borrelplank. Of zoals afgelopen weekend in een heerlijke hartige soufflé. Gelukkig zijn we geen voetbalfanaten én komen we uit Den Haag, dus geen moeilijke gedwongen keuzes tussen 010 en 020 hier.
Rotterdamsche Oude
De oorsprong van deze kaas komt overigens wel rechtstreeks van het voetballen! Het idee voor de Rotterdamsche Oude is ooit ontstaan in De Kuip, waar een aantal zakenmensen en Rotterdammers in hart en nieren er niets voor voelde om Amsterdamse kaas te eten. Er moest nu maar eens een echte Rotterdamse kaas op de markt komen. En zo geschiedde.
Rotterdamsche Oude is een mooie snijdbare oude kaas met een verfijnde smaak, gemaakt van Hollandse melk. Hij is minimaal 50 weken gerijpt op massief houten planken. Ook deze kaas bevat – net als Old Amsterdam – piepkleine zout-kristallen die smelten op je tong. Lekker hoor!
Hartige soufflé
Gebruik voor een soufflé als bijgerecht bij voorkeur zogenaamde ramekins (1-persoons ovenschaaltjes) met een doorsnede van 12 centimeter. Gebruik je kleinere schaaltjes (zoals ik, met een doorsnede van 7 cm) dan kun je met onderstaande hoeveelheid wel acht schaaltjes vullen. Je kunt natuurlijk de hoeveelheden hieronder halveren maar dan serveer je wel een hele kleine portie. En het is zo lekker! Ieder twee schaaltjes is dan ook echt geen straf. En geloof me, een hartige soufflé maken is dus helemaal niet moeilijk. De smaak te pakken? Probeer dan ook een deze zoete soufflé met aardbeien!
Hartige soufflé met Rotterdamsche oude kaas
Wat heb je nodig (vier personen):
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 300 ml. melk
- 4 eieren
- 100 gram Rotterdamse oude kaas, geraspt
- 1 theelepel mosterd
- boter om in te vetten
- paneermeel of broodkruim
4 ramekins (doorsnede ca. 12 cm.)
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter de ramekins en bestrooi ze met paneermeel of broodkruim.
Smelt de boter in een ruime pan, voeg de bloem toe en gaar de bloem al roerende circa 2 minuten. Voeg de melk toe en roer los met een garde. Breng al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen (minuutje of twee). Voeg de geraspte kaas en de mosterd toe. Roer goed door.
Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kaasmengsel. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot stijve pieken. Voeg eerst een derde van de eiwitten toe aan het kaasmengsel (dat heet met een mooi woord ‘familie maken’) en schep het er voorzichtig doorheen. Voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe en meng tot één geheel. Schep het geheel in de vier ramekins.
Bak de hartige soufflé in circa 15 minuten gaar en serveer direct.
Hmm dat klinkt echt heel lekker! Je schrijft ‘serveer direct’, maar zijn ze ook koud lekker? Ze lijken me namelijk leuk om op een verjaardag te serveren, maar dan wil je op het moment zelf niet te veel in de keuken staan.
Josephine recently posted…Boeken met een victoriaans thema voor op je verlanglijstje
https://www.myinnervictorian.nl/boeken-victoriaans-thema/
Helaas niet. De soufflé zakt dan in, verliest haar luchtigheid. Het is echt comfortfood dat je gloeiendheet moet eten.
Dat ziet er lekker uit ! Stijft het ook mooi op als je lactose vrije producten gebruikt ?
Ik gebruikte namelijk laatst lactose vrije slagroom,melk en boter voor een cookie&cream taart maar deze bleef ”plat”. ( harde ) Kaas is trouwens weer geen probleem.
Ja hoor, dat wil prima. De luchtigheid van de soufflé komt uit het stijfgeklopte eiwit
oh lekker want ben gek op kaas!!! neem het recept mee!! zal alleen moeten kijken waar ik het broodkruim/parneermeel mee kan vervangen
Het is ook echt een heerlijk en licht verteerbaar gerecht. Je kunt glutenvrije paneermeel gebruiken maar het ook eventueel weglaten. Het is vooral bedoeld om te voorkomen dat de soufflé erg aan de wand blijft kleven.