In de herfst stijgt mijn behoefte aan heerlijk warm comfortfood naar grote hoogten. Stoofschotels, ovenschotels, suddervlees, heerlijk allemaal! Een fijne vegetarische variant is deze Indiase dahl van linzen.
Dahl
Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken en wordt gemaakt van peulvruchten zoals linzen, erwten of bonen die ontvliesd en gebroken zijn. Een eiwitrijk gerecht, dus heel geschikt voor vegetariĆ«rs. Het woord dahl komt uit het Sanskriet en betekent ‘splitsen of breken’.
Linzen
Ik maakte deze dahl met de rode linzen van Valle Del Sole. Deze zijn te koop bij Albert Heijn. Bij de dahl eet ik het liefst naan, om lekker mee te dopen. Je kunt naan ook heel goed zelf maken! En het fijne is ook: dit gerecht is echt in een handomdraai gemaakt.
Indiase dahl
Wat heb je nodig (2 personen)
Indiase dahl
Ingrediƫnten
- 125 gram rode linzen
- 0,5 bouillonblokje groente
- 1 scheutje olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 cm verse gember geschild
- 0,5 theelepel kurkumapoeder
- 0,5 theelepel garam masala
- 0,5 theelepel komijnpoeder
- 200 ml kokosmelk
- 200 gram tomatenblokjes in blik
- 2 eetlepels yoghurt Turkse of Griekse
- verse koriander naar smaak
Aan de slag!
- Spoel de linzen goed schoon en zet ze op met een halve liter schoon water en een half bouillonblokje. Breng aan de kook en ook de linzen op een laag vuur gaar in 10 minuten.
- Snijd de ui fijn en fruit in een scheutje olie in de pan. Pers met een knoflookpers de knoflook en de gember erboven uit. Voeg de garam masala, kurkuma en komijnpoeder toe en bak even kort mee.
- Doe de kokosmelk en tomatenblokjes erbij, breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten koken.
- Giet de linzen af en voeg toe. Breng op smaak met zout.
- Eet de dahl in een diep bord of grote kom met (eventueel) een lepel dikke yoghurt en wat fijngesneden koriander.