Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Culi-Sandra. Ik ken Sandra al een aantal jaar, een ontzettend leuke en gezellige dame met een blog vol heerlijke recepten. Sandra laat op Social Media regelmatig oude foto’s zien van haar gerechten en de ge-update versie ervan. Hilarisch! Ik dacht dat ik het moeilijk zou kunnen kiezen uit al het lekkers maar toen mijn oog viel op de Keniaanse Kuku Paka was ik om!
Keniaanse keuken
3Stones is één van de restaurants in Den Haag waar wij graag eten. Laagdrempelig, betaalbaar en lekker! De Keniaanse keuken is een echte fusion keuken. Een mix van de smaken van Afrika, het Midden Oosten en Azië, ontstaan uit de invloed van handelaren en ontwikkelingsreizigers uit Portugal, India, China, Perzië en Arabië. Bij 3Stones eten we graag een menu waarbij je diverse curries geserveerd krijgt, die je eet met chapati brood en rijst. Traditioneel wordt chapati brood gebruikt om – in plaats van bestek – eten mee uit de pan te scheppen.
Kuku paka
Kuku is Swahili voor kip. Ik heb het recept van Sandra een beetje aangepast nadat ik het de eerste keer heb gemaakt. Het is een heerlijk gerecht, romig door de kokosmelk, pittig door de peper en lekker kruidig door de komijn en gember. Dit is een blijvertje! Ik bakte er ook nog verse chapati bij, toch wel een must om lekker restje curry mee op te scheppen!
Keniaanse Kuku Paka
Keniaanse Kuku Paka
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
Voor de kip en marinade:
- 500 gram kippendijfilet in stukjes
- 5 cm. verse gember geraspt
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel citroensap
Voor de saus:
- 200 gram tomaten
- 2 uien
- 1 rode peper
- 2 eetlepels kokosrasp
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olie bv zonnebloemolie
- 250 ml kokosmelk
- 1 theelepel citroensap
- koriander naar smaak fijngehakt
Voor de Keniaanse chapati:
- 130 gram tarwebloem + extra om uit te rollen
- 2 eetlepels olie + extra om pan in te vetten
- 180 ml warm water
Aan de slag!
Kuka Paka:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en doe de kip erdoor. Dek af en laat marineren in de koelkast. Des te langer, des te beter maar minstens 2 uur.
- Snipper de ui en de peper. Maal deze – samen met de kokosrasp, een snufje zout en de komijn – met de staafmixer of in de blender tot een grove pasta.
- Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak de pasta een paar minuten. Voeg de kip toe en bak in een paar minuten bruin.
- Snijd de tomaat in stukjes en voeg toe. Laat – met de deksel schuin op de pan – 10 minuten pruttelen. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Voeg citroensap toe en breng op smaak met zout. Meng vlak voor serveren de koriander erdoor en serveer met rijst en/of chapati.
Keniaanse chapati:
- Meng de olie met de bloem. Voeg eventueel wat zout toe. Kneed, terwijl je beetje bij beetje water toevoegt, tot een stevig en glad deeg (met de hand of keukenmachine).Bedek het deeg en laat het een uurtje rusten.
- Kneed nog een keer goed door en vorm er zes bolletjes van. Bestuif met wat bloem, druk plat en rol de cirkels dun uit.
- Vet een grillpan dun in en bak op middelhoog vuur tot de chapati lichtbruin kleurt (ca. 1 minuut). Draai om en bak de andere kant. Houd de chapati warm in aluminiumfolie en bak de volgende. Vet iedere keer de pan even licht in.