Zelf kipragout maken staat op mijn foodbucketlist van dit kwartaal. Kipragout (uit blik) met rijst at ik in mijn studententijd super vaak. Het was goedkoop, lekker en vullend. Maar daarna heb ik het eigenlijk nooit meer gegeten. Ja af en toe eens in zo’n (vies!) bladerdeegbakje met kerst. Toen ik op de blog van Eefkooktzo! dit recept voor kipragout tegenkwam kreeg ik meteen zin om dit weer eens te eten. Maar dan niet uit blik maar natuurlijk zelfgemaakt. Lekker ouderwets ‘studentstyle’ met rijst.
Mijn man vond het helemaal niets maar Bodhi en ik hebben zitten smullen. Zelf ragout maken is helemaal niet ingewikkeld en – zoals met alles wat je zelf maakt – zoveel lekkerder! Ik heb aan het recept van Eef niet veel veranderd, alleen wat extra champignons toegevoegd en de foelie weggelaten.
Kipragout
Wat heb je nodig (voor 2-3 personen):
- 400 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een blokje)
- 300 gram kippenbouten
- Doosje (kastanje)champignons
- 100 ml room
- 35 + 15 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 1 gesnipperd uitje
- Verse peterselie
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel citroensap
- zout/zwarte peper
- (Noten)rijst
Smelt 15 gram boter in de pan en fruit hierin de ui zachtjes aan. Voeg de bouillon, tijm, citroensap, zout en peper toe en brengt dit aan de kook. Voeg de kip toe en kook deze op een laag vuur in circa 20 minuten gaar. Haal de kip uit de bouillon en giet de bouillon af in een vergiet boven een kom waarin je de bouillon opvangt. Laat de kip en bouillon volledig afkoelen (b.v. door de kom in een met koud water gevulde gootsteen te zetten). Pluk het kippenvlees van de boutjes af en houdt dit apart.
Smelt 35 gram roomboter in een pan op laag vuur. Roer de bloem erdoor totdat alle bloem door de boter is opgenomen. Voeg al roerend met een garde beetje bij beetje de bouillon toe. Breng al roerende aan de kook. Snijd de champignons in vieren en voeg toe. Voeg ook de kip, fijngesneden peterselie (naar smaak, ca. 1 eetlepel) en 100 ml. room toe. Roer dit goed door en laat op een laag vuur nog ca. 10 minuten inkoken. Breng goed op smaak met zout en verse zwarte peper. Ik vond de ragout uiteindelijk nog iets te dun naar mijn smaak en heb deze met wat allesbinder nog iets dikker gemaakt. Deze ragout is heerlijk met notenrijst. Bestrooi met nog wat verse peterselie.
Ik heb het laatst ook gemaakt met kip. Echt heel lekker. En die bakjes vind ik stiekem altijd wel leuk en lekker vooral als je ze bij een goede bakker haalt.
Ik ben niet echt dol op bladerdeeg, maar het maakt idd wel een verschil of je ze bij een goede bakker haalt of uit de supermarkt!
Oeh hij ziet er lekker uit 🙂 ! Goed gelukt, als hij nog iets te dun is kun je hem nog even laten inkoken of inderdaad allesbinder erbij werkt ook prima (heb hier ook altijd een pakje in de kast staan haha) Met rijst is ook een lekkere optie dat at ik ook wel eens bij vriendinnen die in een studentenhuis woonden, lekker & makkelijk. Super leuk dat je 'm hebt geprobeerd en er een post over hebt geschreven 😀
maga lekker 🙂 nu op zoek naar het volgende ik ben om! lieve groet joze
Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat het volgende recept gaat worden!