Van gastblogger Dieneke kreeg ik vier schattige ovenschaaltjes cadeau. Daar moest ik natuurlijk direct iets mee gaan maken! Naast ovenschotels zijn deze potjes ook leuk voor stoofschotels, sausjes of een soepje. Maar nu het weer lekker koud is buiten maak ik graag en vaak ovenschotels. Dit experiment van lamscurry met abrikozen pakte zo lekker uit, ik at er werkelijk mijn vingers bij op!
Ovenschaaltjes
Deze schaaltjes nam Dieneke mee van de groothandel, maar soortgelijke schaaltjes vind je vaak bij winkels als Xenos, Sostrene Grene, Flying Tiger of Dille & Kamille. Ik vind het leuk om eten in eenpersoonsporties te serveren. Het is niet voldoende voor een hoofdmaaltijd, dus serveer een grote groene salade bij. Lamsbout koop ik meestal bij de Turkse slager. Ik vraag dan meteen of het in stukjes kan worden gesneden. Ook kruiden en gedroogde abrikozen haal ik bij de Turkse supermarkt. Vaak stukken goedkoper en lekkerder.
Lamscurry met abrikozen
Lamscurry met abrikozen
Wat heb je nodig:
- 4 kleine ovenschaaltjes of ramekins
Ingrediënten
- 500 gram lamsbout in blokjes
- 2 uien gesnipperd
- 100 gram gedroogde abrikozen in reepjes
- 100 ml witte wijn
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 200 ml crème fraiche of Griekse yoghurt
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei
Aan de slag!
- Verhit de olie en bak het lamsvlees rondom dicht en lichtbruin. Voeg de uien en kerrie toe en bak even mee. Voeg de wijn, creme fraiche en abrikozen toe en laat ca. 45 minuten op een laag vuurtje sudderen (zonder deksel).
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verdeel de lamscurry over de ovenschaaltjes. Maak een dakje van bladerdeeg op elk schaaltje. Decoreer eventueel met restjes deeg (ik maakte blaadjes). Maak een gaatje van ca. ½ cm doorsnede in het dakje, zodat stoom en vocht kan ontsnappen. Bestrijk met het losgeklopt ei en bak ca. 25 minuten in de oven tot het bladerdeeg bruin en gaar is.
- Maak je het in een grote ovenschaal, dan moet het wat langer in de oven, zo’n 40-45 minuten.
Ik vind ze gewoon te schattig je schaaltjes! Ga ik op mijn wishlist zetten!! 😃 heeeeerlijk recept ook, lekker smullen!!! Ik hou van hartig/zoetig combinatie