De lekkerste gerechten ontstaan vaak per ongeluk. Wanneer ik bijvoorbeeld de vriezer opruim en een verdwaald pakje lamsgehakt tegen kom. En in de keukenla nog wat gedroogde abrikozen. Zo zijn deze heerlijke Marokkaanse lamskefta in tomatensaus geboren!
Lange lijst met ingrediënten
Hoewel de lijst met ingrediënten lang lijkt, bestaat deze voor een groot deel uit kruiden en specerijen die je (wellicht) altijd wel in huis hebt. Net als de olie, ui en knoflook. Laat je in ieder geval niet afschrikken, want dit is een heerlijk gerecht bomvol smaken. En bovendien eenvoudig om te maken.
Köfte of kefta
Köfte is een van oorsprong Turks vleesgerecht dat al in de tijd van het Ottomaanse rijk (rond 1500) gegeten werd. Varianten vind je van het Midden-Oosten tot de Balkan en van Griekenland tot India. Het Perzische woord kūfta betekent vleesbal. De balletjes (of vaak staafjes) worden eerst gebakken of gekookt en dan klaargemaakt in saus. In veel landen – waaronder Marokko – wordt de naam kefta gebruikt. Je kunt de kefta eten met couscous, ik geef de voorkeur aan orzo.
Marokkaanse lamskefta in tomatensaus
Wat heb je nodig (4 personen)
Ingrediënten
- 500 gram lamsgehakt
- Een blik tomatenblokjes
- 6 cherry tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 8 gedroogde abrikozen
- 1 theelepel komijnpoeder
- 0,5 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels ras-el-hanout
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 100 ml yoghurt
- Verse koriander, fijngehakt (naar smaak)
- Eetlepel fijngehakte pistachenoten
- Olie om in te bakken
Meng het gehakt met de komijnpoeder, kurkuma en gemberpoeder. Maak balletjes ter grootte van een pingpong bal en rol er daarna ovaalvormige staafjes van.
Snijd de ui, peper en knoflook fijn. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak ze een paar minuten op niet te hoog vuur. Voeg de ras-el-hanout toe en bak nog even mee. Doe de lamsköfte in de pan en bak rondom in ca. 5 minuten goed aan.
Snijd de abrikozen in reepjes en de cherrytomaten in stukjes. Voeg de abrikozen, cherrytomaten en tomatenblokjes in blik toe. Roer er een theelepel kaneel door en laat op een laag vuur een half uurtje sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
Giet er vlak voor serveren wat de yoghurt over en bestrooi met fijngehakte koriander en pistachenoten.
Serveer met couscous, parelcouscous of orzo.