In huize Otter zijn we allemaal wel fan van ovenschotels. De shepherd’s pie is één van onze favorieten, maar wel een beetje winters. In het Jumbo magazine kwam ik deze snijbonenschotel tegen. Door de toevoeging van kaneel en komijn krijgt deze Hollandse ovenschotel met snijbonen een mediterraan tintje. Goed genoeg voor de herfst toch? Wij vonden ‘m lekker in ieder geval.
Erg fotogeniek is zo’n ovenschotel niet hè? Maar gelukkig wel heel erg smakelijk.
Mediterrane ovenschotel met snijbonen
Wat heb je nodig (voor 4-6 personen)
- 400 gram snijbonen, in stukjes
- 2 eetlepels olie
- 400 gram rundergehakt
- 2 uien (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1 rode paprika (in stukjes)
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 300 gram gezeefde tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 50 gram gezouten roomboter
- 100 gram geraspte kaas
Kook de aardappelen gaar in water met zout in ca. 15-20 minuten. Stamp de aardappelen samen met de roomboter met een pureestamper fijn. Kook intussen de snijbonen in water met zout in ca. 8 minuten beetgaar. Verhit in een wok of grote koekenpan twee eetlepels olijfolie en bak het gehakt in drie minuten rul. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak 3 minuten mee. Voeg de chilipoeder, komijn en kaneel toe en bak nog 1 minuut zachtjes. Doe er de tomatenpuree en de gezeefde tomaten bij en breng aan de kook. Stoof het gehaktmengsel 10 minuten op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de ovenschaal in. Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel en de vervolgens de snijbonen erover. Dek af met de rest van de puree en bestrooi met de kaas. Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin.
Ovenschotel voorbereiden
* Je kunt deze ovenschotel ook een dag van tevoren maken. Bouw de laagjes dan op, dek af en zet in de koelkast. Als je dan de volgende dag thuis komt hoef je alleen nog de schotel in de oven te schuiven.
Wat een heerlijke maaltijd . Ik kan het zeker aanbevelen.
Dank je wel, fijn dat het gesmaakt heeft!