Ik deed weer eens mee aan de foodblogswap. In een Facebookgroep van foodbloggers worden alle deelnemers die hieraan meedoen aan iemand anders gekoppeld en kook je een recept van zijn of haar blog. Met een twist van jezelf. Ik koos van de blog van Cookingdom.nl een heerlijke plaattaart, en maakte daar een mediterrane paprika plaattaart van.
Foodblogswap
De foodblogswap is een leuke manier om andere bloggers te leren kennen en om inspiratie op te doen. Arieta is dol op koken en eten, en heeft een dankbaar publiek aan haar man en drie pubers. Het was nog best een opgave om een recept van haar blog te kiezen, er zat veel lekkers bij. Maar ik ben dol op paprika, dus toen mijn oog op haar gekleurde paprika plaattaart met tomatensaus viel was de keuze toch nog snel gemaakt.
Mediterrane twist
Arieta gebruikt op haar taart mozzarella, ik ging voor feta. De twist zit ‘m met name in de kaneel, die ik lichtjes over de tomatensaus strooi. Net als in bijvoorbeeld de moussaka, geeft dit een bijzondere smaak aan een gerecht. Ik gooi ook vaak een snufje kaneel in de tomatensoep! Nog een bijzondere smaakmaker is de munt, die na het bakken over de plaattaart wordt gestrooid.
Hoofdgerecht of borrelhap
Je kunt de plaattaart, met een salade voor nog wat extra groen, serveren als hoofdgerecht. Of snijd er kleinere stukjes van voor bij de borrel. Je kunt de plaattaart zowel warm als koud serveren.
Mediterrane paprika plaattaart
Wat heb je nodig (hoofdgerecht voor twee personen, of borrelhap):
- 1 rol vers bladerdeeg op bakpapier
- 2 paprika’s (ik gebruikte geel en oranje)
- fetakaas of witte kaas naar smaak
- Klein handje pijnboompitjes
- ca. 5 eetlepels tomatensaus (potje pastasaus)
- Kaneelpoeder
- ca. 10 blaadjes verse munt
- Zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier op de bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de bodem, maar laat aan de zijkanten ca. 0,5 centimeter vrij.
Bestrijk de plaattaart met de tomatensaus (laat de randen vrij). Bestrooi lichtjes met kaneelpoeder. Snijd de paprika in reepjes en beleg hiermee de plaattaart. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de fetakaas en de pijnboompitjes over de plaattaart.
Bak in ca. 30 minuten gaar. Bestrooi voor serveren met in dunne reepjes gesneden verse munt.