Chips in je eten? Kinderen zijn vaak zo verrast dat ze alle groente die er op en onder ligt ongemerkt heerlijk opeten. Gezonde bonen, tomaat, zoete puntpaprika, deze Mexicaanse ovenschotel is niet alleen voedzaam, maar staat ook in een mum van tijd op tafel. En geloof me, jong en oud vinden het lekker!
Voor de insidersactie van Francesca Kookt en Santa Maria mocht ik aan de slag met een enorme box producten uit de Tex-Mex keuken. Een hele diverse keuken die ook nog eens bij uitstek geschikt is om gezellig van te genieten met vrienden en familie. Meestal eten we taco’s of burrito’s met een heleboel gezellige bakjes met ingrediënten op tafel zodat iedereen zijn of haar eigen taco kan ‘bouwen’. Dit keer maakte ik een heerlijke ovenschotel waarin bonen de hoofdrol spelen. Ik gebruikte rode kidneybonen, maar je kunt bijvoorbeeld ook chilibonen of bruine bonen gebruiken. De gele mais smaakt lekker zoet (kidsproof) en geeft het gerecht, samen met de puntpaprika, lekker veel kleur. Geen kinderen aan tafel? Voeg dan gerust een pittige jalapēno-peper toe!
Ik serveer crème fraiche bij de ovenschotel, je zou in plaats daarvan (of gewoon erbij!) ook guacamole kunnen serveren.
Mexicaanse ovenschotel
Wat heb je nodig (ca. 4 personen):
- 500 gram rundergehakt
- zakje Santa Maria burrito seasoning mix
- 1 blik (ca. 400 gram) tomatenblokjes
- 1 blik (ca. 300 gram) mais
- 1 blik (ca. 300 gram) rode kidneybonen
- 200 gram geraspte kaas
- zak Santa Maria tortilla chips
- bakje zure room
- 1 puntpaprika
- 1 bakje creme fraiche
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in. Rul het gehakt in een hapjespan of wok zonder boter in ongeveer 5 minuten bruin en gaar. Voeg de burrito mix toe en de tomatenblokjes en laat een paar minuten op een laag vuurtje sudderen. Giet de mais en kidneybonen af. Doe het gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel hier het bakje zure room over. Verdeel eerst de mais en dan de kidneybonen over de zure room. Bestrooi de bonen met de helft van de kaas. Verdeel de helft van de tortilla chips over de schotel. Snijd de puntpaprika in ringetjes (verwijder eerst de zaadlijsten en zaadjes). Verdeel de andere helft van de kaas en de puntpaprika over de chips. Bak de Mexicaanse ovenschotel in 20 minuten bruin in het midden van de oven. Serveer met een bakje crème fraiche en de rest van de tortilla chips.
Dit is typisch zo’n gerecht waar ik af en toe zo’n zin in kan hebben en dan moet ik het ook Nu NU NUUUU hebben haha! Zelf maak ik er inderdaad ook altijd guacemole bij. Heerlijk zo’n schotel die er ongezond uit ziet maar waarbij dat eigenlijk best meevalt.
Door de nachos denk je al snel dat het niet gezond is maar verder eet je voornamelijk groente!
Heerlijk idee, dit doet het altijd goed! Niet alleen bij kids 😀
Oh, heerlijk lijkt me dit! Ik ben gek op Mexicaans! Volgende week eens op tafel zetten en kijken of mijn kinderen ook spontaan groenten gaan eten! 😉
Het proberen waard toch? 🙂
Dit is bij ons ook een succes recept! Maak het dan met vega gehakt, super makkelijk en zoooo lekker!