Voor de foodblogswap van de maand mei mocht ik koken van de blog van Wendy van Deedylicious. Ik ben zoooo onder de indruk van haar fotografie skills! Zij is dan ook foodfotograaf van beroep en geeft ook workshops. Ik kan in ieder geval nog heel wat van haar leren. Gelukkig heeft zij ook heel veel lekker recepten op haar blog staan. Mijn oog viel op de Mexicaanse pasteitjes. Bodhi is dol op de Mexicaanse keuken (check bijvoorbeeld zijn quesadillas!), en ik dol op pasteitjes, dus dat was een mooie combi!
Hoofd- of buffetgerecht
Ik serveerde 3-4 pasteitjes per persoon, plus een frisse groene salade, als hoofdgerecht. Maar je kunt de pasteitjes ook prima maken voor een buffet, lunch of picknick. Je houdt best wel wat snijresten bladerdeeg over in dit recept. Ik gebruikte dat o.a. om er cactusjes mee uit te snijden ter decoratie van de pasteitjes. Die cactusvorm kocht ik meer dan 20 jaar geleden in New-Mexico in Amerika, samen met een pak koekjesmix. Wie wat bewaart die heeft wat 🙂
Je kunt ook overwegen een rol bladerdeeg te gebruiken, al weet ik niet of je het met een rol gaat halen voor dit recept.
Mexicaanse pasteitjes
Wat heb je nodig (12 stuks)
- 18 velletjes bladerdeeg (of een rol bladerdeeg)
- 200 gram gehakt
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 gele paprika in blokjes
- 225 gram bonen (ik gebruikte een mix van bruinen bonen en kidneybonen)
- Mexicaanse kruidenmix naar smaak
- 2 eetlepels creme fraiche
- 1 ei, losgeklopt
- (olijf)olie en boter
Cupcake- of muffinvorm voor 12 stuks
Verwarm de oven voor op 225 graden
Fruit de ui en de paprika in een koekenpan met wat olie. Voeg de gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met kruidenmix en peper en zout. Voeg de bonen toe en laat nog even pruttelen. Haal van het vuur en laat afkoelen. Roer er dan de creme fraiche door
Vet de vorm in met boter. Snijd met een glas of bakring 12 rondjes uit het bladerdeeg die ca 2 cm. groter zijn dan je muffinvorm. Leg ze in de vorm en druk zachtjes aan tegen de rand en bodem. Prik er gaatjes in met een vork. Vul met het gehakt-bonenmengsel.
Snijd met een kleiner glas of bakring 12 rondjes uit het bladerdeeg die even groot zijn als de muffinvorm. Leg ze in de vorm en druk ze aan bij de randjes. Prik een of twee gaatjes in het deeg en decoreer eventueel met overgebleven deeg. Bestrijk met wat ei voor een mooie glans.
Bak de Mexicaanse pasteitjes goudbruin en gaar in 15-20 minuten.
Hoewel ik niet heel gek ben op bonen lijkt mij dit recept toch wel de moeite waard om het een keer te proberen
Vervang anders gerust de bonen door bv meer paprika of champignons. Of mais, lust je dat wel?
Hier zijn wij gek op mexicaans dus ik ga dit maken!!
Leuk, benieuwd wat je er van vindt!
Dit recept lijkt me heel lekker Anne Marie, dat wil ik ook wel eens maken.
Die Mexicaanse kruidenmix heb je die bij de supermarkt gekocht?💞💞
Koop je inderdaad van diverse merken bij de supermarkt. Je kunt eventueel ook taco kruiden gebruiken.
Wat leuk dat je deze pasteitjes hebt gekozen Anne-Marie! Ik ga ze binnenkort ook weer eens maken, ze waren echt zó lekker. Meteen een mooi moment om er eens een nieuwe foto van te maken 🙂
Bedankt voor je leuke blog en complimenten!
Ze waren zeker lekker! Ik vond het leuk om van je blog te koken, er was veel om uit te kiezen!