De meeste mensen zullen de Oostenrijkse kaiserschmarrn wel kennen van de wintersportvakantie. Kaiserschmarrn is een variant op de Hollandse pannenkoek en wordt traditioneel geserveerd met poedersuiker en appel- of pruimencompote.
Geschiedenis van Kaiserschmarrn
Het ontstaan van de naam kent veel varianten, waarvan deze de leukste is: een arme boerin serveerde aan de verdwaalde keizer Frans Joseph (1830-1916) een mislukte pannenkoek met de mededeling dat het ‘Schmarrn’ was (rommel). Waarop de keizer, die het zich goed liet smaken, eraan toevoegde: maar dan wel Kaiser-schmarrn!
Ik ben nog nooit op wintersport geweest maar ook tijdens de Oostenrijkse zomers zijn de kaiserschmarrn geliefd als nagerecht of lunch tijdens een lange bergwandeling. Ik zal het deze zomer zeker nog wel een keer bestellen, en als vakantieherinnering nog vaker maken!
Kaiserschmarrn
Wat heb je nodig (2 personen):
- 4 eieren
- 4 eetlepels suiker
- snufje zout
- 400 ml melk
- 150 gram bloem
- Boter
- (desgewenst) 50 gram rozijnen
- (desgewenst) appelcompote
- Poedersuiker
Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout en klop hier eerst de melk en dan beetje bij beetje de bloem door. Voeg als je rozijnen wilt gebruiken nu ook de rozijnen toe. Spatel voorzichtig de eiwitten erdoor. Smelt een eetlepel boter in een grote koekenpan. Schep ca. de helft van het beslag erin (een laag van ongeveer 1 cm dik).
Als de onderkant gaar is en de bovenkant nog niet helemaal gestold is verdeel je met een spatel de pannenkoek in vieren en draai je de kwart pannenkoeken om. Het maakt niet uit als dat wat slordig gebeurt. Bak nog even aan en snijd dan de pannenkoek met twee spatels in grove stukken. Bak nog even rondom aan. Houd warm op een bord onder alumniumfolie en bak op dezelfde wijze de andere helft.
Verdeel over twee borden, bestrooi met poedersuiker en serveer met appelcompote.
Meer Oostenrijkse recepten maken?
Hmm nog nooit gegeten maar dit lijkt me wel ontzettend lekker zeker na de wintersport of een flinke wandeling of gewoon nu 😉 Heerlijk met dit druilerige weer zou dit zeker niet verkeerd smaken denk ik zo 🙂
Nog nooit gegeten, maar lijkt me overheerlijk 😀
|Dat ziet er wel heel erg lekker uit. Binnenkort ook maar eens maken !
Ik maak het wel eens als lunch op de woensdagmiddag voor Bodhi en mijzelf, heerlijk!
Zeker de moeite van het proberen waard!
Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft? Xx