Wij zijn fan van ovenschotels. Het kost even wat voorbereiding, maar daarna kun je gezellig met een glaasje wijn op de bank wachten tot de kookwekker afgaat en je het eten op tafel kunt zetten. Zoals deze heerlijke ovenschotel met prei en aardappel
Makkelijke ovenschotel
Ik maak het mijzelf graag gemakkelijk, dus gebruik ik voor deze ovenschotel met aardappel en prei kant-en-klaren voorgekookte aardappelschijfjes. Maar je kunt natuurlijk prima aardappels koken, laten afkoelen en in schijfjes snijden. Ik zag dat je zelfs prei al voorgesneden kunt kopen, maar dat gaat mij dan weer ff net te ver. Snijd en kook je alles zelf, dan is dit ook nog eens een goedkope maaltijd.
Voorbereiden
Je kunt dit gerecht overigens prima voorbereiden en pas in de oven schuiven een half uurtje voor het eten op tafel moet. Is de schotel koelkastkoud, houdt dan een iets langere tijd aan (ca. 30 minuten). Fan van prei? Maak dan ook eens deze lasagne met prei en spek!
Ovenschotel met prei en aardappel
Wat heb je nodig (4 personen)
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram prei
- 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 ui
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 350 ml melk
- 1 eetlepel olijfolie
- Geraspte kaas (ca. 75 gram)
- Zout en peper
Extra nodig: ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui en bak deze in de olijfolie een paar minuten in een pan. Voeg het gehakt en de kerriepoeder toe en bak rul. Snijd de prei in ringen en voeg toe. Bak nog ca. 5 minuten tot de prei zacht is. Zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper.
Maak nu de bechamelsaus. In een steelpan smelt je op laag vuur de roomboter. Voeg de bloem toe en meng goed door de boter. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe, terwijl je blijft roeren met een houten lepel of garde. Breng aan de kook. De saus wordt nu dik (vla dikte). Breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal in. Beleg met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel hierover het gehakt/prei mengsel. Dek af met de andere helft van de aardappelschijfjes. Giet de bechamelsaus erover en bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de ovenschotel met aardappel en prei in de oven en bak in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin.