Ik ben dol op paddenstoelen. In alle soorten en maten. En ik ben dol op crumbles, meestal zoet zoals in appel– of deze heerlijke rabarbercrumble. Op een dag bedacht ik me: waarom probeer ik niet eens een paddenstoelencrumble te maken? Waarbij ik de suiker dan vervang door kaas (alles is goed met kaas!). Zo gezegd, zo gedaan!
Hartige paddenstoelencrumble
En het was lekker! Zo ontzettend lekker, dat ik het inmiddels al meerdere keren heb gemaakt. Ik varieer altijd met de paddenstoelen die voorhanden zijn. Of soms gewoon omdat ze in de aanbieding zijn. Gebruik gewoon de paddenstoelen die jij lekker vindt. Champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood….Of een mix van alles door elkaar!
Voorgerecht, hoofdgerecht, lunch?
Ik weet alleen niet zo goed of ik dit gerecht nu een voorgerecht, hoofdgerecht of lunchgerecht moet noemen. Als voorgerecht is het te veel, alhoewel, als je het in vier schaaltjes zou serveren is het wel te doen. Een voorgerecht voor vier dus, of een hoofd- of lunchgerecht voor twee. Serveer er als hoodgerecht dan ook nog een groene salade bij.
En het gerecht is, mocht je dat belangrijk vinden, ook nog eens vegetarisch!
Paddenstoelencrumble
Wat heb je nodig (2-4 personen)
- 350 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes of gescheurd
- theelepel oregano of een takje rozemarijn, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- teentje knoflook, geperst
- 2 tomaten, ontveld en in blokjes (liever lui? En half blik tomatenblokjes mag ook)
- Olijfolie
- Zout en peper
- 20 + 25 gram koude roomboter
- 25 gram bloem
- 40 gram geraspte kaas
Twee ingevette ovenschaaltjes (ramekins of souffléschaaltjes) van 12 cm doorsnede (of vier van 6-7 cm)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg de ontvelde en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg de oregano of rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
Bak in een andere koekenpan de paddenstoelen in 20 gram boter bruin. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel eerst de tomatensaus en vervolgens de paddenstoelen over de ovenschaaltjes.
Wrijf in een beslagkommetje de boter, bloem en kaas met je vingertoppen tot kruimels. Verdeel de kruimels over de ovenschaaltjes. Zet in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de paddenstoelencrumble nog even 5-10 minuten staan voor serveren.
Die paddenstoelen crumble lijkt mij zo lekker. Aangezien Marco niets eet waar geen vlees in zit denk ik dat ik er ook wel gehakt door kan doen toch?
Lijkt me geen enkel probleem. Of met uitgebakken spekjes, ook lekker. Je brengt me op een idee!
Wat een geweldig recept, echt gaaf dat je dat zelf bedacht hebt! Ik ben zelf ook dol op paddestoelen en op crumble, dus ik ga het zeker een keer proberen. Denk je dat je de vulling en de crumble ook goed van tevoren kunt klaarmaken? Dat zou het als voorgerecht bij een etentje nog makkelijker maken.
Josephine recently wrote… Victoriaans comfort food: Chocolade-broodpudding
https://www.myinnervictorian.nl/chocolade-brood-pudding/
Ja hoor, zeker weten dat je het van tevoren kunt klaar maken. Houd dan alleen wel de vulling en de crumble gescheiden, anders wordt de crumble te vochtig ben ik bang.
Dat ziet er heerlijk uit Anne Marie dat gaat je moeder zeker binnenkort een keer klaarmaken.
ik ben gek op paddestoelen en eet ze paar keer per week dus ga dit zeker proberen!
Zeker doen, zo lekker! Hopelijk dat je maag en darmen dit verdragen.