Home » Paddenstoelencrumble
paddenstoelencrumble

Paddenstoelencrumble

Ik ben dol op paddenstoelen. In alle soorten en maten. En ik ben dol op crumbles, meestal zoet zoals in appel– of deze heerlijke rabarbercrumble. Op een dag bedacht ik me: waarom probeer ik niet eens een paddenstoelencrumble te maken? Waarbij ik de suiker dan vervang door kaas (alles is goed met kaas!). Zo gezegd, zo gedaan!

paddenstoelen

Hartige paddenstoelencrumble

En het was lekker! Zo ontzettend lekker, dat ik het inmiddels al meerdere keren heb gemaakt. Ik varieer altijd met de paddenstoelen die voorhanden zijn. Of soms gewoon omdat ze in de aanbieding zijn. Gebruik gewoon de paddenstoelen die jij lekker vindt. Champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood….Of een mix van alles door elkaar!

paddenstoelencrumble

Voorgerecht, hoofdgerecht, lunch?

Ik weet alleen niet zo goed of ik dit gerecht nu een voorgerecht, hoofdgerecht of lunchgerecht moet noemen. Als voorgerecht is het te veel, alhoewel, als je het in vier schaaltjes zou serveren is het wel te doen. Een voorgerecht voor vier dus, of een hoofd- of lunchgerecht voor twee. Serveer er als hoodgerecht dan ook nog een groene salade bij.

En het gerecht is, mocht je dat belangrijk vinden, ook nog eens vegetarisch!

paddenstoelencrumble

Paddenstoelencrumble

Wat heb je nodig (2-4 personen)

  • 350 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes of gescheurd
  • theelepel oregano of een takje rozemarijn, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • teentje knoflook, geperst
  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes (liever lui? En half blik tomatenblokjes mag ook)
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 20 + 25 gram koude roomboter
  • 25 gram bloem
  • 40 gram geraspte kaas

Twee ingevette ovenschaaltjes (ramekins of souffléschaaltjes) van 12 cm doorsnede (of vier van 6-7 cm)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg de ontvelde en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg de oregano of rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.

Bak in een andere koekenpan de paddenstoelen in 20 gram boter bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel eerst de tomatensaus en vervolgens de paddenstoelen over de ovenschaaltjes.

Wrijf in een beslagkommetje de boter, bloem en kaas met je vingertoppen tot kruimels. Verdeel de kruimels over de ovenschaaltjes. Zet in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.

Laat de paddenstoelencrumble nog even 5-10 minuten staan voor serveren.

Summary
recipe image
Recipe Name
Paddenstoelencrumble
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Karin van Dam

    Die paddenstoelen crumble lijkt mij zo lekker. Aangezien Marco niets eet waar geen vlees in zit denk ik dat ik er ook wel gehakt door kan doen toch?

  2. Wat een geweldig recept, echt gaaf dat je dat zelf bedacht hebt! Ik ben zelf ook dol op paddestoelen en op crumble, dus ik ga het zeker een keer proberen. Denk je dat je de vulling en de crumble ook goed van tevoren kunt klaarmaken? Dat zou het als voorgerecht bij een etentje nog makkelijker maken.

    Josephine recently wrote… Victoriaans comfort food: Chocolade-broodpudding
    https://www.myinnervictorian.nl/chocolade-brood-pudding/

  3. Dat ziet er heerlijk uit Anne Marie dat gaat je moeder zeker binnenkort een keer klaarmaken.

  4. ik ben gek op paddestoelen en eet ze paar keer per week dus ga dit zeker proberen!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*