Ik heb tegenwoordig bijna altijd een rol koelvers bladerdeeg in de koelkast liggen. Waarom? Omdat een plaattaart voor mij de ideale oplossing is als ik a) veel restjes in de koelkast heb of ik b) snel een lekkere warme lunch voor Bodhi en mij wil klaarmaken. Dit keer koos ik voor een paddenstoelenplaattaart, omdat we nu eenmaal dol zijn op paddenstoelen.
Plaattaart
Ik heb al een aantal plaattaarten op mijn blog staan. Zoals deze plaattaart met vijgenspread en rode ui of een mediterrane plaattaart met paprika. Ik heb zelfs een zoete plaattaart met aardbeien! Maar eigenlijk heb je voor een plaattaart geen recept nodig. De basis is bladerdeeg, een ‘smeuïge’ saus als tomatensaus of crème fraiche, en daarna kun je er op ‘gooien; wat je lekker lijkt of nog in de koelkast hebt liggen. Vaak leveren restjes de meest verrassende combinaties op.
Paddenstoelen
Je kunt natuurlijk kiezen voor gewone champignons maar kijk ook eens wat verder in het koelvak of op de markt. Ik koos hier voor een heerlijke mix van kastanjechampignons en beukenzwammen. Of wat dacht je van shiitake of oesterzwammen?
Paddenstoelenplaattaart
Wat heb je nodig (2 personen):
Ingrediënten
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 125 gram mascarpone
- 1 eetlepel truffeltapenade of truffelolie
- 1 bakje gemengde paddenstoelen (200-250 gram)
- Paar sprietjes bieslook en/of lente-ui
- Peper en zout
- Ca. 2 eetlepels Parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg uit op het meegeleverde bakpapier. Kerf rondom ca. 1 cm langs de rand van de plak bladerdeeg in met de achterkant van een mes (niet doorsnijden). Deze rand komt dan iets omhoog. Prik het middelste deel in met een vork.
Roer de mascarpone los met de truffeltapenade en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de mascarpone over het bladerdeeg (minus de rand). Snijd of scheur de paddenstoelen in stukken en verdeel over de mascarpone. Verdeel de bieslook/lente-ui en Parmezaanse kaas over de paddenstoelen. Bak in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat even afkoelen en snijd in vier stukken.