Ik ben echt dol op parelcouscous! Omdat het eenvoudig te maken is, een heerlijke structuur heeft en de perfecte basis is voor allerlei salades. Zoals deze salade van parelcouscous met gepofte tomaatjes en forel. Maak een dubbele portie, dan heb je direct een heerlijke lunch om mee te nemen naar school of werk!
Parelcouscous
Parelcouscous wordt – net als couscous – gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Maar de vorm is ronder en groter, en daarmee ook de ‘bite’ en bereidingswijze. Parelcouscous wordt ook wel ptitim of Israelische couscous genoemd en wordt veel gegeten in Libanon, Israël, Palestina en Jordanië. Eerder maakte ik al deze parelcouscoussalade met feta, munt en kikkererwten.
Gepofte tomaatjes
Ik had een bakje honingtomaten van Looye kwekers gekregen. Dit zijn zulke heerlijke tomaten. Zoet als honing met een friszure nasmaak. Door ze even te poffen in de oven komt de smaak nog meer tot zijn recht. Echt, je wilt geen andere tomaatjes meer.
Gerookte forel
Je kunt voor dit gerecht ook gerookte makreel, zalm of paling gebruiken. Ik ben fan van de smaak en structuur van forel, een soort ‘poor man’s paling’.
Parelcouscous met gepofte tomaatjes en forel
Wat heb je nodig (2 personen)
- 100 gram parelcouscous
- 200 gram honingtomaatjes
- 125 gram gerookte forel, in stukjes
- Handje pistachenoten
- Olijfolie
- Zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de honingtomaatjes in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en (grof) zout. Pof de tomaatjes in 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt naar wens nog kruiden (tijm, basilicum) en knoflook toevoegen, maar ik vind persoonlijk de pure smaak van de tomaatjes zo het lekkerst
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzing op de verpakking gaar met een snufje zout. Giet af en roer los met een scheutje olijfolie.
Voeg de tomaatjes, gerookte forel en pistachenoten toe. Zowel lauwwarm als koud lekker!