Tijdens één van onze vakanties aan het meer van Caldonazzo in Italië aten we voor het eerst een zogenaamde pizza bianca (witte pizza). Dat is de verzamelnaam voor pizza’s zonder de traditionele basis van tomatensaus. Deze pizza was de streekspecialiteit, de pizza Valsugana. Deze pizza wordt belegd met Tiroler speck, plakjes aardappel, mozzarella, rozemarijn en grof zeezout. Zo lekker!!! Ik heb deze pizza daarna nooit meer ergens op de kaart zien staan.
Zelf pizza bianca maken
Thuis maken we de pizza bianca met redelijk succes na, al blijft het lastig de pizzabodem net zo dun en krokant te krijgen als in Italië. Had ik maar een houtoven in de tuin. Of had ik maar een tuin… Je kunt het deeg voor de pizza bianca zelf maken of kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken. Ik vind persoonlijk kant-en-klaar deeg nooit een succes. Wil je zelf deeg maken dan is dit het basisrecept voor twee pizza’s:
Pizzadeeg maken
- 2 tl gedroogd gist
- 280 gram bloem
- 1 eetlepel melk
- 2 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel zout
Pizza bianca maken
- 2 bollen mozzarella in plakjes
- 250 gram (gekookte) aardappelen in dunne plakjes
- Grof zeezout
- 100 gram plakjes pancetta of tiroler speck (of bacon of ontbijtspek)
- Rozemarijnnaaldjes naar wens
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 230 graden. Halveer het deeg en rol beiden delen met een deegroller zo dun mogelijk uit of maak een grote vierkante pizza. Leg het deeg op een ingevette bakplaat of stuk bakpapier en verdeel er de mozzarella, aardappelschijfjes en spek over. Bestrooi royaal met grof zeezout en rozemarijnnaaldjes en besprenkel met de olijfolie. Bak de pizza in 15-20 minuten gaar in de oven. Buon appetito!