Toen ik in Italië woonde at ik weleens polenta. Niet echt bijzonder, het werd vaak geserveerd als bijgerecht bij groente en (stoof)vlees en heeft van zichzelf vrij weinig smaak. Als product was ik het bijna vergeten tot ik laatst ergens polentafriet at. Die moest ik maken!
Polenta
Polenta wordt gemaakt van maismeel. Het is een traditioneel gerecht voor Noord-Italië en van oorsprong ‘armeluis voer’. Je kunt de polenta zo serveren als ‘dikke pap’, meestal als bijgerecht (net als b.v. aardappelpuree). Of je laat het afkoelen en bakt het in de pan of oven. Zo maak je ook de polentafrieten.
Club Vers
Bij Club Vers, sowieso een geweldig adres voor ontbijt, lunch of snack, at ik deze polentafrieten met limoenmayonaise. Een heerlijke combi. Let op, de polentafrieten vullen enorm, dus maak er niet teveel gerechtjes bij. Lekker met bijvoorbeeld een frisse (Italiaanse) salade.
Polentafriet met limoenmayonaise
Wat heb je nodig (4 personen)
Voor de polentafrieten:
- 250 gram polenta (maismeel)
- 1 liter water
- Italiaanse kruidenmix of een paar takjes rozemarijn
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
Voor de limoenmayonaise:
- 3 eetlepels mayonaie
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1 eetlepel limoensap
Breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook. Roer – als het water nog lauwwarm is – de polenta er beetje bij beetje door. Eerst met een garde, later met een pollepel. Als de polenta kookt zet je het vuur laag en laat je de polenta 15 minuten staan op laag vuur. Roer regelmatig.
Neem de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden (naar smaak) en voldoende zout en peper toe.
Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier en giet de polenta hierop uit. Je wilt bij voorkeur een laag van 1 cm dik hebben. Strijk de bovenkant mooi glad met de achterkant van een natte lepel. Laat afkoelen en zet dan nog ca. een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Til de polenta uit de schaal en leg op een snijplank. Snijd frieten van de polenta. Bekleed en bakplaat met bakpapier en leg de polentafrieten hierop. Besprenkel met de olijfolie en bak de polentafrieten in ca. 40 minuten goudgeel.
Meng voor de limoenmayonaise de ingrediënten en serveer bij de polentafrieten.