Falafel heeft mij nooit echt kunnen bekoren. Ik vind het maar een droge hap. Maar de popcornfalafel die ik bij Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes geserveerd kreeg, die was fantastisch!
Neni
Ronald en Mascha aten deze bijzondere falafel bij Israëlisch restaurant Neni in Amsterdam en zochten het recept daarna op via internet. En deelden het gelukkig in hun boek ‘De wereld thuis’ zodat jij en ik er ook van kunnen genieten. Want man, man, man wat is dit lekker!
Serveren
Je kunt de popcornfalafel als borrelhap of snack eten, of gebruiken als vulling in een pitabroodje of plat brood. Ik vulde het broodje nog met wat sla en serveerde er twee sausjes bij: een knoflooksaus en een tahinsaus. De recepten ervoor vind je hieronder.
Popcornfalafel
Wat heb je nodig (ca. 20 balletjes)
Ingrediënten
- 100 gram zoute popcorn
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- ½ bosje peterselie
- ½ bosje koriander
- 300 gram mais (blik, uitgelekt)
- 45 gram maizena
- Sap van een ½ limoen
- ½ theelepel zeezout
- 75 ml water met prik (bv spa rood)
- Olie om in te frituren
Maal 65 gram van de popcorn fijn in de keukenmachine. Doe in een beslagkom. Maal in dezelfde keukenmachine de uitgeperste knoflook, de chilivlokken, peterselie, koriander en mais fijn. Doe bij het popcornmeel en roer goed door. Voeg de maizena, zeezout en limoensap toe en roer nog een keer goed door. Maal de rest van de popcorn iets fijner en roer samen met het mineraalwater door het deeg. Meng tot een samenhangend geheel.
Verhit de olie tot 170 graden. Schep een eetlepel deeg en draai hiervan een balletje. Laat in de olie glijden. Frituur 3 minuten, max 6-7 balletjes tegelijk. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
Tahinsaus
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 4 eetlepels tahin
- 1 teentje knoflook
- Sap van een ½ limoen
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Water
Meng de tahin met het uitgeperste teentje knoflook, het sap van de limoen en de peterselie. Roer goed door. Voeg zoveel water toe totdat je de gewenste dikte van je saus hebt.
Knoflooksaus
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 150 milliliter Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Peper en zout naar smaak
Meng de yoghurt met de knoflook en de peterselie en breng op smaak met zout en peper.