Het grootste voordeel van de herfst? Dat de oven- en stoofschotels weer op tafel komen! Het ultieme feel-good voedsel, dat bovendien het hele huis lekker en knus doet ruiken. Je hebt wel wat tijd nodig, maar als je toch een regenachtig zondagmiddag thuis doorbrengt, waarom dan niet met deze heerlijke provencaalse stoofschotel op het vuur?
Stoofschotels
Het is ook heel leuk om de stoofschotel te serveren in van die kleine eenpersoons ovenschaaltjes met deksel. Je koopt deze vrij goedkoop bij o.a. Xenos. Maak ook eens deze pompoenstoof of saus met stoofvlees voor over de pasta! Of wat dacht je van dit stoofpotje met bier? En hoewel een stoofschotel tijd kost, veel werk is het niet. Dus terwijl jij op de bank zit te Netflixen, pruttelt de stoofschotel lekker door!
Provencaalse stoofschotel
Wat heb je nodig (4 personen):
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote winterwortel
- 50 gram boter
- 150 gram spekblokjes gerookt
- 1 kilo runderlappen
- 1/2 fles rode wijn
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden
- 2 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
Pel de uien en snijd ze in vieren. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes, Snijd de wortel in plakjes. Snijd de runderlappen in blokjes. Verhit de boter in een grote braadpan en bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees enkele minuten aan en schep het uit de pan op een bord. Bak het spek, de ui, wortel en knoflook in dezelfde pan.
Schenk de wijn erbij en voeg de gepelde tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en schep het vlees er weer door. Doe er de provencaalse kruiden, laurier en kruidnagels bij. Laat het geheel op heel laag vuur ca. 2 1/2 tot 3 uur stoven. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Heb je geen provencaalse kruiden meer? Een mix van gelijke delen tijm, oregano, basilicum en rozemarijn mag ook!