Het is niet één van de meest fotogenieke gerechten, deze klassieke shepherd’s pie. Maar dat kon mij er toch niet van weerhouden dit gerecht aan jullie ‘voor te schotelen’. Het is namelijk zo lekker! Eenvoudige en klassieke Engelse kost, deze ovenschotel van gehakt, doperwten, wortels en puree. De klassieke shepherd’s pie maak je met lamsgehakt. Dat is ook echt het allerlekkerst. Maak je ‘m met rundergehakt, dan heet het gerecht Cottage pie.
Shepherd’s pie of cottage pie?
Shepherd’s of cottage pie wordt vaak geserveerd in Engelse en Ierse pubs. Het is wat mij betreft echte comfortfood. Warm, hartig en vullend. Ideale winterkost dus. Je kunt deze pie prima een dag vantevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Fan van ovenschotels? Maak dan ook eens deze mediterrane ovenschotel met snijbonen!
Shepherd’s pie
Wat heb je nodig (4 personen, ruime porties)
- 500 grams lamsgehakt (of rundergehakt)
- 1 grote winterwortel in stukjes
- 1250 gram aardappels (+ melk, boter, zout)
- doperwten (blik of diepvries, ca. 400 gram)
- 1 grote gesnipperde ui
- 50 gram geraspte kaas (belegen of cheddar)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 ml. hete runderbouillon (mag van een blokje)
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel bloem
- takje rozemarijn, gerist en fijngehakt
- theelepel oregano
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Fruit de ui en de wortel in de olie in een grote braadpan in ongeveer 6 minuten, af en toe roeren tot de ui lichtbruin gekleurd is. Voeg het gehakt toe en bak alles nog ongeveer 6 minuten. Strooi de bloem bij het mengsel en voeg dan de bouillon, rozemarijn, oregano, erwtjes en tomatenpuree toe. Doe er wat zwarte peper bij. Zo’n 15 minuten laten sudderen totdat het vocht is verdampt. Proef of er nog zout bij moet.
Maak aardappelpuree (geschilde aardappels ca. 15 minuten koken met snufje zout, afgieten, stampen, scheutje melk, klontje boter) en roer de geraspte kaas door de puree. Doe het vleesmengsel in een ingevette ovenschaal en bedek deze met de aardappelpuree. Hier en daar een klontje boter en vervolgens in de oven bakken tot de aardappelpuree lichtbruin gekleurd is (ca. 40 minuten).
Oooh super lekker! Dit wil ik al een tijdje eens proberen 😀 !
Zeker een keertje maken Mariska, je zult er geen spijt van krijgen 🙂
Mjammmmmmmm! Ziet er goed uit Anne-Marie! Ik hou je blog in de gaten voor lekkere receptjes! xxx
Leuk, ik volg jou ook al!