Home » Smoor djawa

Smoor djawa

Sinds mijn zelfgemaakte rendang daging heb ik de smaak van Indonesische suddervlees helemaal te pakken. Het is namelijk zo ontzettend lekker!! Ik ben sowieso fan van suddervlees dus het volgende gerecht op mijn ‘to cook’ lijstje moest wel de smoor djawa worden.

 Smoor djawa

Van smoor djawa zijn – zoals bij alle gerechten eigenlijk – verschillende versies in de omloop. Ik vergeleek allerlei recepten en voegde hier en daar wat samen, wat toe of liet wat weg. Het recept is niet moeilijk, het enige wat je nodig hebt is tijd. Ben je toch de hele (zon)dag thuis zet dan ’s middags lekker een pannetje op het vuur. Je hebt dan ’s avonds een heerlijke maaltijd die je serveert met (pandan)rijst en een frisse komkommersalade.

smoor djawa

Smoor djawa

wat heb je nodig (vier personen):

  • Ca. 800 gram sucadelappen
  • (rijst)olie
  • 3 gesnipperde uien
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 2 kruidnagels
  • 150 ml ketjap manis
  • 300 ml water
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 rode peper

Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de uitjes en knoflook aan. Voeg het vlees toe en schep alles even goed om.

Voeg vervolgens de ketjap, het water, de nootmuskaat, kaneel en kruidnagels, sambal en de in ringetjes gesneden rode peper toe. Breng alles net tegen de kook aan, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat ca. vier uur sudderen. Het laatste uur laat je de deksel weg, de saus kan dan indikken. Roer af en toe om en controleer of het vlees/de saus niet aanbrandt. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Breng op smaak met wat zout.

8 Comments

  1. Rory Blokzijl

    Leuk! Heel anders dan hoe ik heb geleerd smoor te maken van mijn Indonesische moeder. Zij gebruikt veel minder ingrediënten. En toch smaakt het ook Indisch. Maar dit recept spreekt mij erg aan. Ik ga het zeker proberen!!! Dankjewel!

  2. Zoveel mensen zoveel recepten! Volgens mij verschilt het in Indonesië ook vaak van familie tot familie.

  3. Zoals je gezien hebt op Instagram heb ik gisteren deze smoor gemaakt. Het was zalig, we hebben genoten. Zelfs mijn man, die wel geniet van het eten maar bijna nooit wat erover zegt, zei twee keer dat hij het lekker vond. Dat zegt mij genoeg hahaha.

  4. Ik had het gezien, echt super leuk!!! Fijn dat het jullie gesmaakt heeft.

  5. Heerlijk recept! Maak het nu al voor de tweede keer, nieuwe favoriet!

  6. Wat ontzettend leuk om te horen Helen, dank je!

  7. Vraag: snijd jij het vlees of doe je de sucadelappen in zijn geheel in de pan?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*