Toen ik onlangs in een artikel wilde linken naar dit favoriete recept van mijn man, kwam ik er achter dat ik die nog helemaal niet op mijn blog had staan! Daarom vandaag dit heerlijke winterse recept voor stoofvlees in bier.
Sukadelappen voor stoofvlees
Ik gebruik altijd het liefste sukadelappen. Het randje vet in dit vlees zorgt voor veel malser en zachter stoofvlees. Hou je niet van zo’n vetrandje, dan kun je ook magere runderlappen nemen. Maak deze schotel ook eens met rode wijn en Provençaalse kruiden!
Bier
Je kunt in principe ieder biersoort gebruiken voor dit recept. Ik pak meestal wel een donkerbruin biertje, een herfstbok of een triple bier. Bij het vlees dat ik koop zitten altijd kruidenzakjes die ik gebruik (kruiden voor stoofvlees). Vergelijkbare kruiden zijn ook te koop in het kruidenschap
Het recept is eigenlijk heel simpel, het kost alleen wat tijd. Tijd waarin je overigens helemaal niets hoeft te doen, dus ideaal als je een dagje thuis gepland hebt met allerlei andere klusjes. Hoewel ik het vlees bereid in een grote stoofpan, vind ik het leuk om het te serveren in kleine schaaltjes (cocottes). Vergelijkbare schaaltjes koop je o.a. bij Xenos. Het leuke plankje is van Boska
Stoofvlees in bier
Wat heb je nodig (ca. 4 personen):
Ingrediënten
- 600 – 800 gram sukadelappen
- 50 gram boter
- 2 uien
- Winterwortel
- 1 eetlepel kruiden voor stoofvlees (b.v. van Euroma)
- Flesje bier (op kamertemperatuur)
- Allesbinder
- Peper en zout
Snipper de uien fijn en de wortel in dikke plakjes en de plakjes weer in stukjes. Snijd de sukadelappen in blokjes. Smelt de boter in een grote braadpan en bak hierin de ui en de wortel een paar minuten op middelhoog vuur aan. Voeg het vlees toe en bak op hoog vuur rondom bruin. Voeg de kruiden toe. Giet het flesje bier in de pan en breng aan de kook. Zet nu het vuur laag – bij voorkeur op een speciaal sudderplaatje – en laat met de deksel op de pan ca. 3 uur sudderen. Het laatste uur verwijder je de deksel.
Bind vlak voor serveren de jus/saus eventueel met wat allesbinder en breng zo nodig op smaak met zout en peper.