Toen ik laatst een prachtige mand gemengde paddenstoelen bezorgd kreeg, had ik gelijk zin om te keuken in te duiken. Mijn zoon was vrij die dag dus een uurtje later genoten we van een heerlijke lunch: een traybake van gnocchi met paddenstoelen en burrata.
Wat is een traybake?
Traybakes zijn ontzettend populair. Het is dan ook een fijne en makkelijke manier van het avondeten bereiden. Je legt alle ingrediënten op een bakplaat, schuift het in oven en wacht een klein half uurtje. Aan tafel! In plaats van je bakplaat kun je overigens ook prima een ovenschaal gebruiken. Vooral als je een traybake voor twee personen maakt wel zo handig.
Paddenstoelen
Denk je bij paddenstoelen gelijk aan champignons? Think again! Er zijn tegenwoordig zoveel lekkere soorten paddenstoelen in Nederland verkrijgbaar. Proef vooral eens de lichtpittige shiitake of de mooie bundelzwam. Paddenstoelen zijn zo veelzijdig! Maak bijvoorbeeld eens shoarma van oesterzwammen of vegetarische coquilles van de konings oesterzwam. AH heeft een uitgebreid aanbod aan paddenstoelen in het assortiment. En kijk ook zeker eens op de markt.
Eikhaas en koraalzwam
Ik gebruikte voor mijn traybake o.a. eikhaas en koraalzwam. Biologisch geteelde exotische paddenstoelen, uit Nederland! Producent Oakfield brengt maar liefst zeven nieuwe exotische paddenstoelen op de markt: gele en roze oesterzwammen, bundelzwammen, witte beukenzwammen, pruikzwammen, koraalzwammen en eikhaas. Goed nieuws voor iedereen die houdt van lekker en gevarieerd eten met minder vlees!
Burrata
Wat wordt er eigenlijk niet lekkerder door toevoeging van burrata? Deze Italiaanse mozzarella met een romig hart wint steeds meer aan populariteit. Wil je dit gerecht iets lichter maken, vervang de burrata dan door ricotta. Ook romig, maar met een stuk minder calorieën! Probeer ook eens deze gegrilde little gem met burrata!
Traybake van gnocchi met paddenstoelen en burrata
Traybake met gnocchi en paddenstoelen
Wat heb je nodig:
- Bakplaat of ovenschaal
Ingrediënten
- 250 gram gnocchi
- 400 gram gemengde paddenstoelen naar wens
- 2 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 handje walnoten grof gehakt
- 1 bol burrata
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een ovenschaal.
- Breng een pan water aan de kook. Doe de gnocchi in de pan en wacht tot ze boven komen drijven (1 tot 1,5 minuut). Giet af.
- Verdeel de gnocchi en paddenstoelen (scheur de grotere exemplaren in kleinere stukjes) over de bakplaat of ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en verdeel er de geriste rozemarijn over en de walnoten. Besprenkel met de olijfolie.
- Zet de bakplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de gnocchi met paddenstoelen uit de oven en verdeel de burrata er over.