Caprese – letterlijk ‘in de stijl van (het eiland) Capri’ – is vooral bekend van de insalata Caprese. Deze salade bestaat uit tomaat, mozzarella en basilicum en heeft – al dan niet toevallig – precies de kleuren van de Italiaanse vlag. Caprese is een bewezen heerlijke smaakcombinatie die het ook prima doet in een hartige taart. Deze vegetarische Caprese quiche dus!
Lauwwarm serveren
Serveer de quiche niet direct uit de oven maar eet ‘m lauwwarm of koud. De tomaatjes worden namelijk heel erg heet! Bovendien is de warme taart vaak te slap/onstabiel om te snijden en wordt hij na het afkoelen mooi stevig. Ideaal dus om mee te nemen naar een picknick, of lekker om buiten te eten op het strand.
Quiche deeg
Ik maak het deeg voor een hartige taart meestal zelf. Is eigenlijk een werkje van niets en altijd lekkerder. Maar toegeven: zo’n kant-en-klare rol, prachtig rond en op bakpapier, is wel heel erg handig! Ik koop dan meestal het deeg van Tante Fanny. Ook hun deeg voor flammkuchendeeg is een aanrader!
Vegetarische Caprese quiche
Wat heb je nodig (4-6 personen)
- Pak kant-en-klaar deeg voor quiche (of zelfgemaakt, zie b.v. hier)
- Ca. 25 gram basilicum (ik gebruikte een hele plant)
- 1 grote tomaat
- 350 gram kleine cherrytomaatjes
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 125 g crème fraîche
- 125 g mozzarella, in plakken
- 75 g pijnboompitjes
- 4 eieren
springvorm (ca. 24 cm doorsnede)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de ingevette springvorm met het deeg.
Meng in een beslagkom de creme fraiche met de eieren en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de basilcium grof en voeg dit aan het mengsel toe.
Rooster de pijnboompitjes even kort in een droge koekenpan. Blijf erbij, ze worden snel zwart. Een minuutje of drie is goed.
Halveer de cherrytomaatjes en verdeel ze over de quiche bodem. Verdeel hier ook de plakken mozzarella en de pijnboompitjes over. Giet het eimengsel in de vorm en verdeel over de bovenkant de in plakken gesneden grote tomaat
Bak de quiche in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Laat ook minstens 1 uur afkoelen.