Omdat steeds meer Nederlanders af en toe vegetarisch eten, groeit ook het aanbod van vegetarische producten in de supermarkt. Nieuw in het koelschap is paneer van Apetina, een Indiase kaas die je prima kunt gebruiken als vleesvervanger. In de curry, maar bijvoorbeeld ook voor deze paneer spiesjes voor op de bbq.
Paneer
Paneer wordt gemaakt van koemelk en wordt veel in India gegeten. Het woord paneer is afgeleid van panir, wat kaas betekent. Een kaas met een hoog eiwit- en laag zoutgehalte bovendien. En belangrijk: de kaas smelt niet als je ‘m verwarmt, wat paneer dus heel geschikt maakt als vleesvervanger.
Vegetarisch
Paneer bevat geen dierlijk stremsel en is dus geschikt voor vegetariërs. Paneer neemt makkelijk de smaak van kruiden op en heeft – gebakken – een beetje de structuur van kip. Koud kun je het het beste vergelijken met cottage cheese in compacte vorm. Het is verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Albert Heijn voor € 2,69 per verpakking van 225 gram.
Curry
In India wordt paneer vaak gebruikt in curries als Tikka Masala en gerechten als Saag Paneer. Op de site van Apetina vind je heerlijke recepten! Ik maakte er spiesjes van voor op de bbq, die ik eerst marineerde in yoghurt en garam masala kruidenmix. Hierin zit o.a. komijn, koriander, zwarte peper en kardemom. Lekker!
Vegetarische paneer spiesjes voor op de bbq
Wat heb je nodig (6-8 spiesjes)
- 3 eetlepels volle yoghurt
- 2 eetlepels garam masala
- 1 pakje Apetina paneer
- 1 groene (of rode of gele) paprika
- Houten satéprikkers
Meng de yoghurt met de garam masala kruiden. Snijd de paneer in blokjes. Roer door de yoghurt en laat ca. 2 uur intrekken.
Snijd de paprika in stukjes. Rijg de stukjes paneer en paprika om en om aan houten prikkers.
Bak de paneer spiesjes ca. 4 minuten op de bbq (halverwege keren).
Meer tips voor recepten op de bbq?
Ziet er heerlijk uit! Ik hoop binnenkort ook nog wat te maken met de paneer. Ben wel benieuwd hoe het smaakt! 🙂
oh heerlijk !! alleen paneer is voor mij een no go 🙁