Op een foodevent maakte ik onlangs zelf mijn eerste Vietnamese springrolls met het organische en biologische merk Yakso. Ik had deze Vietnamese springrolls al zo vaak voorbij zien komen op Pinterest en Instagram. Prachtige plaatjes van verse loempia’s gevuld met vlees en of vis, noedels en groente. Nooit geweten dat het zo eenvoudig zou zijn.
Verse loempia’s
Het leuke van Vietnamese springrolls of eigenlijk gewoon verse loempia’s: er is geen recept. Je vult ze gewoon met alles wat jou lekker lijkt. Maak een combi van verse groente of kruiden, fijne noedels en vis of vlees en rollen maar. Serveer met een of meerdere lekker sausjes naar keuze en geniet van een gezonde en lekkere maaltijd!
Je kunt de springrolls vooraf klaarmaken en bewaren onder een licht vochtige theedoek. Of maak een springroll buffet en laat iedereen aan tafel zijn of haar eigen loempia vullen en klaarmaken. Ideaal wanneer er mensen met verschillende dieetwensen (vega, vegan etc.) aanschuiven.
Ik maakte drie versies: met avocado, garnalen en kipfilet. Als basis gebruikte ik kool, wortel en taugé en als smaakmakers koriander, seroendeng en pinda’s. Maar zoals gezegd: ga los en gebruik wat je lekker vind
Net zo’n fan van garnalen als ik? Ik zette de 10 lekkerste recepten met garnalen voor je op een rij!
Vietnamese springrolls
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Verse loempia vellen (ook wel rijstpapier genoemd), ca. 2-4 per persoon
- Fijne reepjes verse groente (denk kool, wortel, komkommer, avocado, taugé, bosui, paprika)
- Dunne reepjes gebakken kip, gekookte garnalen, verse of gerookte zalm, gebakken biefstuk, buikspek, omelet
- Dunne rijstnoodles of mihoen, gekookt
- Smaakmakers als seroendeng, verse koriander, gedroogde uitjes, tuinkers of andere cressen, pinda’s,
- Ook heel decoratief: eetbare bloemen zoals viooltjes of madeliefjes (bestel ze online)
Sausjes:
Ik maakte zelf een sausje van sojasaus, sesamolie, vissaus en suiker, verhoudingen een beetje naar smaak.
Giet kokend water over de noodles, laat garen volgens de tijd op de verpakking, giet af en spoel af met koud water
Zet een schaal met kokend water klaar. Laat iets afkoelen. Week het rijstvel kort in het hete water. Haal uit het water en leg op een glad oppervlak.
Verdeel op de onderste helft van het vel wat verse groente, vlees of vis en noodles. Bestrooi met smaakmakers als seroendeng en koriander. Rol tot ongeveer de helft op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder door. Verdeel na het vouwen van de zijkanten bijvoorbeeld wat garnalen of mooie korianderblaadjes over het rijstvel en rol verder door. Deze schijnen dan mooi door de bovenkant van het rijstvel heen.
Dip in een sausje naar keuze en eet smakelijk!
Verse loempiavellen over? Maak dan eens dit leuke hapje van rijstcrackers met zalm!
Lekker! Ik ben dol op Vietnamese springrolls. Jouw combinaties lijken mij ook erg lekker zeker met de pinda’s erin, dat geeft een lekkere “crunch” volgens mij.
Idd, die brunch doet het ‘m 🙂
Het water loopt me in de mond. Hier ga ik mee experimenteren. Stuk gezonder dan degene die in de frituurpan moeten….
Zeker weten! En het is echt heerlijk en zo gemaakt