Ik ben een echte kaaskop. Kaas is het levensmiddel dat ik zou kiezen als ik maar één ding mocht meenemen naar een onbewoond eiland. Kaas is leven! Ik lust ook echt iedere kaas. Geitenkaas, zachte kaas, brokkelige kaas. Natuurlijk heb je wel verschil in kwaliteit. Je hebt lekkere kaas en de lekkerste kaas! Zoals Stompetoren kaas. Ik maakte er een kaassoufflé met wortel mee.
Stompetoren kaas
Stompetoren kaas dankt zijn naam aan het Noord-Hollandse dorpje Stompetoren. Waar koeien grazen in de wei in het oerhollande landschap. Kaas die gemaakt wordt van weidemelk, van koeien die gewoon lekker in hun vel zitten. En vers gras eten, wat zorgt voor rijkere, smaakvollere melk. En dus ook lekkere Stompetoren kaas! Jong, belegen, oud en grand cru.
Uit het vuistje of in een gerecht
Kaas eet ik graag uit het vuistje. Of op een lekkere borrelplank. Geraspt over de pasta, of verwerkt in een gerecht. Zoals in deze mooie oranje wortelkaassoufflé van Stompetoren kaas. Leek me wel leuk voor Koningsdag eind van de maand! Lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis en een frisse salade. Waarin ik natuurlijk ook blokjes kaas verwerk.
Kaassoufflé met wortel
- 300 gram winterwortel
- 150 gram geraspte Stompetoren kaas belegen of grand cru
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 3 dl melk
- 2 theelepels mosterd
- 4 eieren (gesplitst)
- Peper en zout
Vier soufflévormpjes of ramekins (doorsnede ca. 12 cm.) of een grote schaal (inhoud ca. 2 liter)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de soufflévormen in.
Maak de wortels schoon, snijd in stukjes en kook in ca. 15 minuten gaar. Giet af en pureer de wortels met een staafmixer of keukenmachine tot puree.
Smelt de boter op een laag vuur, roer er de bloem door. Laat een minuutje of twee garen op laag vuur. Voeg beetje bij beetje de melk toe en breng – op middelhoog vuur – al roerende aan de kook. Wanneer je een gladde saus hebt voeg je de kaas en mosterd toe. Zet het vuur lager.
Breng op smaak met zout en peper. Voeg de wortelpuree aan de kaassaus toe.
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer de eierdooiers, van het vuur af, door de kaaswortelsaus.
Spatel het stijve eiwit voorzichtig door de saus en schenk in de soufflévormpjes. Bak in het midden van de oven in ca. 15-20 (kleine vormpjes) of 25-30 minuten (grote schaal) gaar.
Tof, klinkt leuk! Ik ben ook een heerlijk recept aan het maken met kaas. 🙂 Een souffle maken staat zeker op mijn lijstje!
Ben benieuwd naar jouw recept!
Ziet er goed uit Anne Marie kan je het zo in die verpakking kopen als op de foto? Zou voor ons heel handig zijn.?
Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Mooi formaatje hè.
zo dat ziet er zeker goed uit zeg!! en hier nog een kaaskop hahah heerlijk!
Kaas rules!
Ik ben ook een kaaskop. Ik ben vooral dol op oude, overjarige kaas..
Dan moet je de grand cru van Stompetoren zeker proberen!