Home » Zonder pakjes en zakjes: Indonesische nasi goreng
nasi goreng

Zonder pakjes en zakjes: Indonesische nasi goreng

Als ik eerlijk ben maakte ik vroeger altijd nasi met een zakje kruidenmix van Conimex. En een zak nasigroente. En dat smaakte me prima. Maar sinds ik op Java geleerd heb om gewoon zelf Indonesische nasi goreng te maken, smaakt mijn maaltijd nog lekkerder!

kruidenmix nasi goreng

Kruidenmix voor nasi

Gek genoeg zit er in de kruidenmix eigenlijk niets wat er in mijn recept wel terugkomt. Toch smaakt mijn eigen gemaakte nasi goreng een stuk authentieker. Wat mij betreft komt dat vooral door de trassi. Je keuken stinkt een uur in de wind, maar zonder trassi geen Indische nasi goreng. Trassi wordt gemaakt van in de zon gefermenteerde gemalen rauwe gezouten garnaaltjes.

saté babi met pindasaus

Zonder vlees

Ik laat het vlees meestal achterwege in de nasi goreng omdat ik er meestal saté bij eet. Wil je er wel vlees in voeg dan bijvoorbeeld blokjes varkensvlees toe en bak al roerend in een paar minuten gaar (na het bakken van de knoflook en de sjalotjes).

Indonesische nasi goreng

Indonesische nasi goreng

Het is wel belangrijk dat de rijst volledig afgekoeld is. Ik kook de rijst voor de nasi meestal ’s morgens al of de avond ervoor.

 

nasi goreng

Indonesische nasi goreng

Voor deze heerlijke nasi goreng heb je helemaal geen zakjes kruidenmix nodig!
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesische
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 400 gram rijst
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 bouillonblokje kip of groente
  • 3 lente-uitjes
  • 4 eieren
  • 4 sjalotjes fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel trassi
  • 3 eetlepels ketjap manis

Aan de slag!

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking bij voorkeur een dag van tevoren. Zorg er in ieder geval voor dat de rijst volledig is afgekoeld en losgeroerd.
  • Fruit de knoflook en de sjalotjes lichtgeel in de olie. Voeg hier de trassi, sambal en een verkruimeld blokje bouillon aan toe.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en voeg toe. Voeg nu al omscheppend de rijst toe. Blijf omscheppen tot de rijst door en door verhit is. Breng op smaak met de ketjap manis.
  • Kluts de eieren in een kommetje, schep wat rijst aan de kant en giet het eiermengsel in delen in de hete wok. Laat even stollen en schep dan door de nasi heen.
    Alternatief: bak in een aparte pan vier spiegeleieren en serveer die bovenop de nasi. Of bak een omelet, snijd in reepjes en roer door de nasi.
  • Serveer met gedroogde uitjes, kroepoek en sambal.
Delen op Facebook

 

Pin het recept voor nasi goreng op Pinterest:

Pinterest pin nasi goreng

Summary
recipe image
Recipe Name
Indonesische nasi goreng
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*