Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan best zeggen dat ik heb leren koken juist door de pakjes en zakjes van Knorr. Hoezo dan vraag je je misschien af? Heel eenvoudig: door Knorr leerde ik de wereldkeuken kennen en de inspiratie om een gerecht zelf te maken. Zoals dit originele recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie.
Knorr Wereldgerechten
Voor de Knorr wereldgerechten kende ik namelijk helemaal geen Thaise Kip Siam, Argentijnse Beef Chimichurri of Zuid-Afrikaanse bobotie. Maar het smaakte wel naar meer. Maar dan wel het liefst zelfgemaakt. Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat Knorr in ieder geval de liefde voor een aantal gerechten heeft aangewakkerd. Maar dan wel voor het authentieke recept van deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel!
Meer recepten zonder pakjes en zakjes zien?
Authentiek Zuid-Afrikaans bobotie recept
Rond 1652 maakte Jan van Riebeeck, koopman in dienst van de VOC, al gebruik van zogenaamde bobotieketels. Jan van Riebeeck stichtte in 1652 de eerste Europese handelspost in de Kaap in Zuid-Afrika. Het gerecht is in 1951 opgenomen als traditioneel Zuid-Afrikaans in een door de Verenigde Naties gepubliceerd internationaal receptenboek.
Zuid-Afrikaanse bobotie
Zuid-Afrikaanse bobotie
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien gesnipperd
- 1 sneetje wit brood
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 100 ml halfvolle melk
- 100 ml creme fraiche
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 groene appel geschild en in blokjes gesneden
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 50 gram rozijnen
- 2 eieren
- 3 gedroogde laurierblaadjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Week het brood (gescheurd in stukjes) in de melk.
- Fruit de uien een minuutje in een wok of hapjespan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Knijp het brood uit (bewaar de melk!) en meng door het gehakt. Voeg kerriepoeder, kurkuma, gemberpoeder, jam, rozijnen en appel toe en bak nog een paar minuutjes mee. Breng op smaak met zout en peper.
- Klop de eieren los met de opgevangen melk en de crème fraiche. Roer de helft van dit mengsel door het gehakt.
- Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal. Schenk de rest van het eimengsel erover. Druk de laurierblaadjes erin en bak de bobotie gaar in ca. 30 minuten.
- Serveer met rijst.
Ik eet deze ook vaak van de Wereldgerechten van Knorr maar ben zeker van plan om jouw recept ook een keer te gaan maken.
Het is zeker de moeite waard het een keer te proberen, echt lekkerder!