Zoals veel Italiaanse gerechten kenmerkt ook dit toetje zich door een combinatie van weinig maar goede ingrediënten. Affogato betekent letterlijk ‘verdronken’ en staat voor ijs dat verdrinkt in koffie. Een heerlijk zomers toetje!
Klassieke affogato
De klassieke versie van de affogato maak je met slagroomijs en sterke espresso. Niets meer en niet minder. Net als bijvoorbeeld een insalata caprese (tomaat, mozzarella en basilicum) is de som van goede ingrediënten vaak het enige geheim.
Variaties
Maar je kunt natuurlijk variaties bedenken op dit gerecht. Varieer met het ijs (bijvoorbeeld stracciatella-, chocolade of gezouten karamelijs) of voeg er een scheutje likeur als amaretto, licor 43 of tia maria aan toe.
Decoreren en serveren
Ook kun je de affogato naar wens decoreren met chocoladesnippers of bijvoorbeeld fijngehakte hazelnoten of amandelen. Of slagroom.
Je kunt eventueel ook het bolletje ijs in het glas en de espresso er separaat bij serveren. De espresso giet je er dan aan tafel bij.
Affogato
Wat heb je nodig (4 personen)
- 4 bolletjes slagroomijs
- 4 kopjes vers gezette sterke espresso
- (naar wens) likeur, decoratie, slagroom
- 4 mooie glazen
Schep een bolletje ijs in ieder glas. Schenk hierop de sterke espresso en voeg eventueel een scheutje likeur naar wens toe. Decoreer en server direct!