Of je het nu serveert bij de borrel met een lekkere Aperol Spritz of als voorgerecht van een Italiaans dinertje, een bruschetta is altijd lekker! En deze bruschetta uit de airfryer maak je ook nog eens razendsnel klaar. Als je de topping al eerder voorbereid, staat deze snack in minder dan 10 minuten op tafel.
Koken en bakken met de airfryer
Op mijn andere blog heb ik een serie met recepten uit de airfryer. Veel mensen gebruiken de airfryer alleen voor het bereiden van patat of borrelsnacks. Deze foute positionering van de airfryer in Nederland heeft er voor gezorgd dat dit veelzijdige apparaat – dat feitelijk een supersnelle heteluchtoven is – lang niet altijd even effectief wordt gebruikt. Ik maak er persoonlijk eigenlijk zelden borrelsnacks in klaar, dat doe ik toch liever in de frituurpan. Maar in mijn ontdekkingstocht ‘wat doe je dan wel met de airfryer’ maakte ik bijvoorbeeld al heerlijke sticky chicken. En nu dus deze bruschetta uit de airfryer!
Bruschetta topping voorbereiden
Het is wel zo lekker als alle smaken van de knoflook, balsamico, tomaat en basilicum goed kunnen intrekken. Dus maak gerust de topping al eerder op de dag klaar. Wanneer je deze afgedekt in de koelkast bewaard hoef je op het moment suprême alleen nog de sneetjes ciabatta te bakken in de airfryer. En dat gaat een stuk sneller dan in een gewone oven, die toch wel wat tijd nodig heeft om alleen al op de juiste temperatuur te komen. Ideaal dus zo uit de airfryer!
Bruschetta uit de airfryer
Bruschetta uit de airfryer
Ingrediënten
- 1 klein ciabatta broodje
- 1,5 eetlepel olijfolie + extra om te besprenkelen
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 eetlepel balsamicosiroop
- 8 cherry tomaatjes
- 8 blaadjes basilicum
Aan de slag!
- Pers 1 teentje knoflook uit. Verwarm de olijfolie in een koekenpannetje en bak de geperste knoflook een minuutje aan, totdat deze gaat geuren. Laat afkoelen.
- Snijd de tomaatjes in blokjes en de basilicum in reepjes. Ik leg hiervoor de blaadjes op elkaar, rol ze op en snijd ze dan in repen.
- Meng de blokjes tomaat, reepjes basilicum, de balsamicosiroop en de knoflookolie en breng op smaak met wat zout. Zet een half uur in de koelkast om alle smaken te laten intrekken. Langer mag ook!
- Snijd het ciabatta broodje in zes plakjes (snijd de afgeronden uiteinden dun af, die heb je niet nodig).
- Snijd het andere teentje knoflook doormidden en wrijf met het snijvlak de broodplakjes in. Besprenkel dun met olijfolie (ik doe dat met een bakkwastje).
- Verwarm de airfryer 3 minuten voor op 190 graden.
- Leg de plakjes brood in de airfryer en bak in 4 minuten goudbruin. Je hoeft ze niet om te draaien.
- Verdeel de tomatenmix over de plakjes brood en serveer direct.