Het is één van mij favoriete voorgerechten, hoewel het regelmatig mis gaat in restaurants. De perfecte carpaccio moet wat mij betreft voldoen aan een aantal essentiële ingrediënten. En juist met die ingrediënten bedacht ik deze versie van een pastasalade: de carpaccio pastasalade!
Carpaccio
Met een hele lading truffel dressing. Zonder rucola. Met honing mosterd dressing. Zonder pijnboompitjes…. Mijn man en ik leggen heel veel (Italiaanse) restaurants aan de ‘carpaccio en tiramisu meetlat’. Omdat het juist bij deze twee gerechten heel vaak misgaat. Maar het is natuurlijk ook deels persoonlijk, over smaak valt niet te twisten. Maar wat mij betreft is een authentieke carpaccio een voorgerecht van dun gesneden rauwe ronder lende (ossenhaas), Parmezaanse kaasvlokken, pijnboompitjes, rucola en goede extra vergine olijfolie. Basta!
Pastasalade
Ik ben dol op pastasalade! En dan vooral in de zomer. Ik maak altijd extra veel, want een restje is ideaal om mee te nemen naar school of werk! Op mijn blog vind je een heleboel lekkere recepten voor diverse pastasalades!
Geschiedenis carpaccio
Dit beroemde voorgerecht is vernoemd naar de schilder Vittore Carpaccio. Het diepe rood en wit dat Carpaccio gebruikte in zijn schilderijen inspireerde Giuseppe Cipriani tot de naam voor zijn gerecht. Lees meer over de geschiedenis van carpaccio.
Carpaccio pastasalade
Carpaccio pastasalade
Wat heb je nodig:
- Grote schaal
Ingrediënten
- 400 gram pasta naar keuze
- 375 gram carpaccio
- 50 gram pijnboompitjes
- 75 gram rucola
- 100 gram Parmezaanse kaasvlokken
- 3-4 eetlepels olijfolie extra vergine naar smaak
Aan de slag!
- Kook de pasta gaar in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.400 gram pasta
- Meng ondertussen in een grote schaal de plakjes carpaccio (van elkaar losgehaald en in kleinere stukken gescheurd), de pijnboompitjes, rucola en Parmezaanse kaasvlokken. Roer hier de helft van de olijfolie door.375 gram carpaccio, 50 gram pijnboompitjes, 75 gram rucola, 100 gram Parmezaanse kaasvlokken, 3-4 eetlepels olijfolie extra vergine
- Giet de pasta af en spoel af met koud water totdat de pasta is afgekoeld. Doe de pasta bij de overige ingrediënten en maak af met de rest van de olijfolie (of meer naar smaak).