Spaghetti carbonara staat zeker in mijn top 3 van favoriete gerechten. We eten het hier thuis dan ook regelmatig. Omdat ik ook graag warm lunch en dan altijd alleen eet, bedacht ik deze snelle en makkelijke eenpans orzotto carbonara. Lekker en weinig afwas!
Carbonara
Een goede carbonara heeft vier dingen nodig: guanciale, ei, pecorino en versgemalen zwarte peper. Maar niemand neemt het je kwalijk als je in plaats van guanciale gewoon gerookte spekblokjes neemt. Of Parmezaanse kaas in plaats van pecorino. Het lekkerste vind ik zelf carbonara met de gewone spaghetti (of als variatie) linguine. Maar omdat ik met orzo al eerder met groot succes een aantal heerlijke eenpansgerechten had gemaakt, vond ik het de moeite waard dit ook eens te proberen met een carbonara versie.
Orzotto
Orzotto is eigenlijk een samentreksel van orzo en risotto. Orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Deze is in 8 minuten gaar gekookt, stukken sneller dus dan de originele risotto rijst. Ik maakte eerder al een heerlijke orzotto met tomaatjes en een orzotto met garnalen.
Carbonara
Benieuwd naar de geschiedenis van de pasta carbonara? Ik schreef er een blog over! En op zoek naar een lekkere variant? Probeer dan eens deze carbonara met gerookte makreel!
Eenpans orzotto carbonara
Eenpans orzotto carbonara
Ingrediënten
- 100 gram orzo
- 50 gram spekblokjes guanciale, pancetta of gerookte spekblokjes
- 2 eierdooiers
- 30 gram geraspte kaas pecorino of parmiggiano
- zwarte peper versgemalen
- 125 ml water
Aan de slag!
- Bak de spekblokjes zonder boter of olie knapperig in een pannetje.50 gram spekblokjes
- Voeg de orzo toe en bak kort mee.100 gram orzo
- Voeg het water toe en breng aan de kook.125 ml water
- Laat op een laag vuur in 8 minuten gaar koken. Roer af en toe.
- Klop intussen de eierdooiers los met de geraspte kaas en de versgemalen zwarte peper. Doe dit in een diep bord of schaaltje waarin je ook de pasta gaat eten (scheelt weer afwas).2 eierdooiers, 30 gram geraspte kaas, zwarte peper
- Haal van het vuur en laat 2 minuten afkoelen.
- Roer de orzo door het eierdooiermengsel.
- Serveer met eventueel extra geraspte kaas.