Fettuccine Alfredo is onder deze naam een wereldberoemd gerecht in Amerika. Het oorspronkelijke gerecht werd weliswaar gemaakt door een Alfredo, maar het gerecht heette toen gewoon pasta al burro e parmigiano (pasta met boter en Parmezaanse kaas). Een oh zo ongezond maar ook heerlijk comfort food recept. Moet kunnen af en toe toch?
Rome, 1914
De pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio. In in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds, en je kunt er nog steeds dit gerecht bestellen.
Van Rome naar Amerika
Het toentertijd beroemde Amerikaanse filmkoppel Mary Pickford and Douglas Fairbanks aten in 1920 de pasta in Rome tijdens hun huwelijksreis, en brachten het recept mee terug naar Hollywood. En noemde het gerecht natuurlijk naar de naam van de bedenker, Alfredo. Het werd al gauw een succes.
Slechts drie ingrediënten
Hoewel het gerecht wordt gemaakt van enkel boter, Parmezaanse kaas en fettuccine lopen de gebruikte hoeveelheden in de recepten online behoorlijk uit één. Die variëren (voor 500 gram pasta) van 150 gram boter en 250 gram kaas tot 250 gram boter (!) en 300 gram kaas. Ik vond onderstaande video over de originele fettuccine Alfredo en heb deze hoeveelheden aangehouden.
Het geheim van de fettuccine Alfredo
Zoals je in de video ook kunt zien draait alles om de ‘mantecatura’. Er is niet echt een goede vertaling voor deze Italiaanse handeling, maar de Italianen vinden ‘m essentieel. Het staat voor de techniek om boter, kaas en het zetmeel uit de pasta of rijst (zoals bij risotto) tot een romig geheel te roeren. Zorg er daarnaast voor dat de borden zijn voorverwarmd, de roomboter op kamertemperatuur is en de Parmezaanse kaas zo fijn mogelijk gezeefd. Kun je geen fettuccine vinden, gebruik dan tagliatelle. Deze zijn iets breder (lees hier over alles over pastasoorten).
Warm je borden voor door ze 10 minuten in een oven van 80 graden te zetten. Zet daarna de oven uit en laat ze in de oven totdat je de pasta gaat serveren. Is de oven in gebruik? Vul dan een teiltje met heet water en leg daar je borden in. Even afdrogen en klaar.
Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo
Wat heb je nodig:
- Grote schaal
Ingredients
- 400 gram fettuccine
- 120 gram roomboter op kamertemperatuur
- 210 gram Parmezaanse kaas bij voorkeur 24 maanden gerijpt, versgeraspt
Aan de slag!
- Kook de fettucine in water met voldoende zout (de Italianen zeggen altijd: zo zout als de oceaan) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet af maar houd wat van het kookwater apart.
- Doe de boter (in blokjes) in een grote schaal en voeg hier de tagliatelle, ca. 4 eetlepels kookwater en de Parmezaanse kaas aan toe. Meng goed zodat er een romige saus ontstaat. Voeg eventueel nog wat kookwater toe.
- Serveer direct.
Notes





