Ik ben fan van gnocchi! Heerlijk Italiaans comfortfood, met gorgonzola uit de oven of eenvoudig met boter en salie. Gnocchi maak je van aardappel (of met pompoen!) maar deze gnocchi alla romana wordt gemaakt van tarwegriesmeel.
Tarwegriesmeel
Tarwegriesmeel, griesmeel van grof gemalen tarwe, wordt in Nederland ook wel verkocht onder de naam semolina. Het wordt meestal verkocht als basis voor griesmeelpudding. Het is het hoofdbestanddeel van deze gnocchi ‘op Romeinse wijze’. Eigenlijk zijn veel van de gerechten uit de Italiaanse keuken wel te definiëren als comfort food: eten waar je blij, lekker warm en gelukkig van wordt. Dat doen deze gnocchi alla romana zeker!
Gnocchi alla romana
Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4 personen):
Ingrediënten
- ½ liter melk
- 50 gram roomboter
- 125 gram tarwegriesmeel (semolina)
- 1 eierdooier
- 40 gram pecorino of Parmezaanse kaas
- 2 takjes rozemarijn
- Zout en vers gemalen zwarte peper.
Extra nodig: glas met een doorsnede van ca. 6 cm, grote lage ovenschaal, kleine lage ovenschaal, vershoudfolie
Breng in een steelpan de melk met de rozemarijn, 35 gram boter en een snuf zout tegen de kook. Haal van het vuur en laat met een deksel op de pan 5 minuten staan. Verwijder de rozemarijn en breng opnieuw aan de kook. Voeg nu het tarwegriesmeel toe en laat al roerend 5 minuten zachtjes koken.
Neem van het vuur en roer er de eierdooier en de helft van de kaas door. Schep het geheel in een grote platte ovenschaal die je hebt bedekt met vershoudfolie. Strijk met een spatel uit tot een uit tot een gladde laag van 1 cm dik. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet minstens 1 uur afgedekt met folie in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 ͦC. Steek met een glas rondjes uit de plak griesmeel.
Leg de gnocchi dakpansgewijs in de kleinere ovenschaal. Strooi er de rest van de pecorino, de laatste 15 gram boter in vlokjes en peper naar smaak over. Bak de gnocchi in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en knapperig.