Laat ik beginnen met zeggen dat ik al een recept voor spaghetti carbonara op mijn blog heb staan. Een recept van 8 jaar geleden. Maar sinds ik in Rome echt de ultieme lekkerste carbonara heb gegeten, heb ik mij het afgelopen jaar verdiept in dit Italiaanse recept. Vele kookvideo’s en -boeken en nog veel meer kookpogingen later kan ik met trots zeggen dat MIJN spaghetti carbonara net zo lekker smaakt als in Rome.
De lekkerste spaghetti carbonara van Rome
Vlakbij ons hotel in Rome zat een fantastisch goed restaurant waar we twee avonden gegeten hebben: bij La Viletta dal 1940 eet je met recht de lekkerste pasta carbonara van Rome, en wat mij betreft wel van heel Italië. En wil je het helemaal goed doen, bestel dan de pasta carbonara met verse truffel. Om je vingers bij op te eten zo lekker!
Carbonara
De pasta carbonara komt van oorsprong ook uit de regio Lazio, waar Rome in ligt. De saus bevat van oorsprong alleen ‘armeluis’ ingrediënten. Alla carbonara betekent ‘zoals gemaakt door de houtskoolbrandersvrouw’ en was een lunchgerecht bereid met wangspek (guanciale), ei, kaas (pecorino) en zwarte peper.
Guanciale of pancetta
Guanciale is gehard spek van varkenskinnebak. Hier in Nederland niet zo makkelijk te krijgen (online bijvoorbeeld wel bij Crisp). Als alternatief kun je pancetta (buikspek) of gerookte spekblokjes gebruiken. En hoewel van oorsprong pecorino (schapenkaas) wordt gebruikt, kun je dat wat mij betreft ook prima vervangen door Parmezaanse kaas. Zolang je deze maar zelf vers raspt!
Ultieme recept voor spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 250 gram guanciale of pancetta
- 5 eierdooiers
- 50 gram pecorino versgeraspt
- zwarte peper vers gemalen
Aan de slag!
- Snijd de guanciale of pancetta in dunne reepjes. Verhit een koekenpan (zonder vet) en bak hierin de spek uit. Bak goudbruin maar zeker niet te hard of te donker. Zet opzij.
- Kook de spaghetti gaar in kokend water met zout. Haal vlak voor het einde een kopje kookwater uit de pan.
- Meng ondertussen de eierdooiers in een beslagkom met vers gemalen zwarte peper en pecorino.
- Giet de spaghetti af en voeg toe aan de beslagkom. Meng alles door elkaar terwijl je er beetje bij beetje het kookvocht aan toevoegt. Meng tot je een romige saus hebt.
- Voeg de uitgebakken spekjes toe en serveer direct.
Ik ga zeker het recept van spaghetti cabonara uitproberen
Is echt favoriet hier in huis!