Mijn lasagna di casa mia is niet alleen het meest populaire gerecht van mijn blog, ook thuis wordt deze Italiaanse ovenschotel nog vaak gegeten, al dan niet op verzoek van de gasten. Om ook eens wat anders te proberen ben ik op zoek gegaan naar een lekkere alternatief. Dat is deze lasagne met kastanjechampignons en Parmaham geworden.
Champignons, en eigenlijk alle paddenstoelen, eet ik graag. Paddestoelen combineren ook uitstekend met pasta. Roerbak wat paddenstoelen, voeg wat verse kruiden, room en Parmezaanse kaas toe en je hebt al een heerlijk en snel gerecht op tafel staan. In deze lasagne heb ik ook nog walnoten toegevoegd, omdat ik die toevallig in huis had. Pijnboompitjes zullen er ook heel lekker bij smaken. Het leuke van pasta vind ik sowieso dat je zo heerlijk kunt experimenteren. Liever geen vlees? Laat de Parmaham weg. Vervang deze bijvoorbeeld door gorgonzola en je hebt een fijn vegetarisch gerecht.
Ik heb dit keer gekozen voor een kleinere ovenschaal voor 2 personen, je kunt de hoeveelheden gewoon verdubbelen als je een grote ovenschaal voor 4 personen wilt maken.
Lasagne met kastanjechampignons en Parmaham
Wat heb je nodig (2 personen):
- 250 gram kastanjechampignons
- 150 gram diepvriesspinazie (bladspinazie)
- 1 teentje knoflook
- 4 plakjes Parmaham
- 50 gram geraspte kaas
- handje walnoten, verbrokkeld
- 25 gram boter
- 375 ml. melk
- 25 gram bloem
- 3 blaadjes salie, fijngesneden (optioneel, vervang gerust door b.v. oregano of rozemarijn)
- Lasagnebladen (vers of gedroogd, hoeveelheid is een beetje afhankelijk van de grootte van je schaal, ik gebruikte er 6)
- peper, zout, olie, boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het teentje knoflook fijn en bak even kort aan in de olie. Voeg de in plakjes gesneden kastanjechampignons toe en bak ongeveer 10 minuten totdat alle vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
Ontdooi de spinazie en laat in een zeef of vergiet goed uitlekken.
Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje en roer hier de bloem door. Laat een minuutje op laag vuur ‘bakken’ en roer dan beetje bij beetje de melk er door. Zet het vuur hoger en breng de bechamelsaus al roerende aan de kook. Laat nog een paar minuutjes doorkoken en breng op smaak met zout en peper en roer er de fijngesneden salie door.
Vet de ovenschaal in met boter en leg een laagje lasagnebladen op de bodem. Schenk er 1/3 van de bechamelsaus over. Beleg de saus met 1/3 van de spinazie, 1/3 van de champignons en 2 plakken Parmaham en strooi er wat walnoten over. Herhaal nog een keer. Eindig met een laagje saus, spinazie en champignons en bestrooi dit met de geraspte kaas.
Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Maak je een grote schaal reken dan op ca. 40 minuten.