Goed eten behoeft vaak maar weinig ingrediënten. Dat weten de Italianen als geen ander. Verse zwarte truffel is van zichzelf al zo’n smaakmaker, daar moet je niet teveel poespas aan toevoegen. Deze linguine met verse zwarte truffel is klaar in een handomdraai en een godenmaal!
Truffeljacht
Een truffel is een zwam onder de grond en groeit óp de wortels van verschillende boomsoorten, zoals eiken, hazelaars en fruitbomen, zo’n 50 cm onder de grond. Vroeger werd er voor de ’truffeljacht’ gebruik gemaakt van varkens, tegenwoordig worden hiervoor honden ingezet.
Subtiele truffelsmaak
In tegenstelling tot de truffeltapenades en -oliën die je vaak in de supermarkt treft (en waar vaak geeneens truffel in zit maar truffelextract) is de smaak van verse truffel lang niet zo intens. Juist meer subtiel en delicaat. Je schaaft de truffel het beste in dunne plakjes. Je hebt hier speciale truffelschaven voor, ik gebruikte gewoon mijn kaasschaaf. Gebruik verder vooral gewoon goede ingrediënten. Dus gezouten roomboter, zelf geraspte verse Parmezaanse kaas en vers gemalen zwarte peper.
Verse zwarte truffel
Verse zwarte truffels kun je niet al te lang bewaren. Eet ze binnen 10 dagen en bewaar ze gewikkeld in keukenpapier in de koelkast. Vervang het papier iedere 1-2 dagen. Je hebt zwarte herfst-, winter- en zomertruffels, ze variëren vooral in smaakintensiteit. Truffels zijn niet goedkoop, maar voor een bijzonder etentje wel heel lekker. Je koopt ze bij delicatessewinkels, online of bij groothandels als Sligro en Hanos. Ga je toch voor tapenade, kies er dan eentje met een zo hoog mogelijk percentage echte truffel. Lekker in bijvoorbeeld deze carpacciobonbon met truffelcrème.
Linguine met verse zwarte truffel
Linguine met verse zwarte truffel
Wat heb je nodig:
- Truffelschaaf of kaasschaaf
Ingrediënten
- 200 gram linguine
- 50 gram roomboter gezouten
- 1-2 verse zwarte truffel
- Parmezaanse kaas
Aan de slag!
- Schaaf de truffel in dunne plakjes.
- Kook de linguine in kokend water met wat zout in vier minuten beetgaar. Neem een kopje kookwater uit de pan en giet vervolgens af.
- Doe de pasta terug in de pan en roer er de boter, de plakjes truffel en een eetlepel kookvocht door.
- Roer totdat alle boter gesmolten is. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en serveer met vers geraspte Parmezaanse kaas naar smaak.
Dit recept ziet er heelijk uit. Ik ga hem dit weekend snel eens proberen!
Leuk, daar krijg je geen spijt van!