Afgelopen maand mocht ik van darter Dirk van Duijvenbode een leuk pakketje aubergines ontvangen. De aubergines waren diezelfde ochtend nog geplukt, om de hoek bij mij in het Westland. Ik maakte er deze heerlijke klassieker mee, melanzane alla parmigiana.
Auberginius
Darter Dirk van Duijvenbode heeft de bijnaam Aubergenius gekregen nadat een Engelse dartscommentator erachter kwam dat darter Dirk van Duijvenbode ook in een auberginekwekerij werkt. Dirk is dan ook hét gezicht van deze groente, die in Nederland nog veel te weinig gegeten wordt. Gemiddeld kopen Nederlandse huishoudens slechts 480 gram aubergine per jaar, dat is ongeveer één grote aubergine. Daar moet verandering in komen! Maak vooral ook eens deze heerlijke moussaka of geroosterde aubergines met yoghurt en granaatappel.
Alla parmigiana
Ook ik dacht in eerste instantie dat het gerecht wel iets te maken zou hebben met Parmezaanse kaas. Maar alla parmigiana staat echter voor de bereidingswijze. De plakjes aubergine worden schuin gestapeld, net zoals de typisch Italiaanse luiken (parmiciana) die voor de ramen hangen. Het is van oorsprong een Siciliaans gerecht. Al claimt de stad Parma dat toch echt de oorsprong van dit gerecht daar ligt…
Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 grote aubergine
- 1 blik tomaten ca. 400 gram
- 2 teentjes knoflook
- 2 bollen mozzarella
- Parmezaanse kaas naar smaak
- Panko of paneermeel
- 20 blaadjes verse basilicum
- olijfolie
Aan de slag!
- Snijd de aubergine in dunne plakjes. Bestrooi met zout en laat een half uurtje 'rusten' in een vergiet. Zo verliezen ze veel vocht.
- Verhit wat olie in een pan of wok en fruit hierin de knoflook. Voeg de tomaten toe, de grofgescheurde basilicum blaadjes en breng op smaak met peper en zout. Laat een kwartiertje pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel het zout van de aubergineplakjes en dep droog. Grill ze in een hete grillpan met wat olie tot ze zacht zijn.
- Vet een ovenschaal in en schep er een derde van de tomatensaus in. Verdeel er de helft van de aubergineplakjes over en leg hierop weer plakjes mozzarella (1 bol).
- Herhaal met saus, aubergineplakjes en mozzarella en eindig met een laagje tomatensaus. Bestrooi met Parmezaanse kaas (niet te zuinig!) en wat panko of paneermeel en bak in ca. 30 minuten gaar in de oven.