De lasagna ‘di casa mia’ is het best bekeken recept op mijn blog. En terecht, het is ook heel, heel erg lekker! Wij eten het regelmatig en ik moet eigenlijk áltijd maken wanneer mijn vader en moeder komen eten. Het is alleen wel een tijdrovend gerecht. Op Pinterest kwam ik mini lasagna tegen, gemaakt in een muffin of cupcakevorm. Voordeel is dat deze maar zo’n 20 minuten in de oven moeten. En ze zien er ook nog eens heel leuk uit!
Ook voor het serveren bij een buffet zijn deze mini lasagna’s een stuk handiger dan een grote dampende schaal. Voor het kerstdiner van school had mijn zoontje ‘lasagna van mama’ op de lijst ingevuld. Het was nog een heel gedoe om de enorme schaal lasagna – enigszins op temperatuur – naar school te krijgen. Gelukkig was hij wel schoon op!
Voor het maken van deze mini lasagna maak ik gebruik van verse lasagna vellen. Deze vind je in het koelvak van vrijwel iedere supermarkt. Ook de saus is een stuk minder ‘bewerkelijk’ dan die van de gewone lasagna en in plaats van bechamelsaus gebruik ik ricotta. Het resultaat is een heerlijk en redelijk lichte maaltijd. Serveer er 2-3 per persoon met een frisse salade.
Nog een klein puntje van aandacht: de mini lasagna’s laten zich, als ze warm uit de oven komen, heel lastig uit de oven halen. Lees: ze vallen vaak uit elkaar. Nou doet dat aan de smaak weinig af maar het ziet er natuurlijk niet zo mooi uit. Wil je perfecte mini lasagna’s serveren? Laat ze dan volledig afkoelen, verwijder uit de vorm en warm ze voor serveren even 2-3 minuten op in de magnetron. Op deze manier kun je ze bijvoorbeeld ook handig mee nemen naar werk of school.
Wat heb je nodig (10 x mini lasagna):
- 10 verse lasagnavellen
- blik kerstomaatjes (425 gram, ik gebruik die van Cirio pomodorini)
- 350 gram rundergehakt
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- olijfolie
- Bakje ricotta (Galbani 250 gram, je hebt niet alles nodig)
- Verse of gedroogde tijm, theelepel
- Geraspte oude of Parmezaanse kaas
Muffinvorm(en)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de ui en knoflook een paar minuten glazig op middelhoog vuur. Voeg de gehakt toe en bak rul. Voeg de tomaten en tijm toe en laat zo’n 10 minuten sudderen op laag vuur. Vet de muffinvorm in met olijfolie. Kook ondertussen de lasagnavellen in twee porties in kokend water in ca. 2 minuten. Ze worden dan wat soepeler.
Schep met een schuimspaan de vellen uit het kokend water. Verdeel de vellen even over een theedoek, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Halveer de vellen en leg er 1 in iedere holte van de vorm. Schep hierop een eetlepel tomatensaus en een beetje ricotta. Leg daarop kruislings weer een vel lasagna en schep hierop nogmaals een eetlepel tomatensaus en een beetje ricotta. Bestrooi iedere mini lasagna tot slot met wat geraspte kaas.
Bak in de oven in circa 15-20 minuten.
Zo lekker! Als ze uit elkaar vallen zullen ze zeker niet minder door smaken! In je maag blijft het ook niet heel.
Haha, dat zei mijn moeder vroeger ook altijd 🙂
Wat een slim idee ! Ook handig als je voor 1 persoon moet koken.
En ze zijn natuurlijk makkelijk per portie in te vriezen!
Wat een leuk idee om mini-lasagna te maken! Wel heel lief dat Bodhi speciaal om jouw lasagna vroeg tijdens het kerstdiner op school 🙂
Het is ook zo’n lieverd!!
Aah, dat ziet er superleuk uit. Ook als voorgerecht tijdens een etentje leuk om te serveren. Al lijkt het me ook wel machtig?
Het is inderdaad best machtig, eerder geschikt als buffetgerecht dan als voorgerecht denk ik.