“When the stars make you drool, just like pasta e fasul, that’s amore”. Dean Martin zong het al, pasta e fagioli is echte liefde. Dit van oorsprong Napoletaanse gerecht staat onder diverse namen bekend. Pasta e fagioli, pasta fazool en pasta fasul. Ik geef je het recept voor dit heerlijke comfort food gerecht.
Pasta fasul
Pasta e fagioli is Italiaans voor pasta en bonen. In het Napolitaanse dialect is dat pasta e fasule. De term pasta fasul of pasta fazool is dan weer American Italian dialect, het Italiaans van de geëmigreerde Italianen.
Is pasta e fagioli soep of pasta?
Het gerecht is geen soep en ook geen pasta. Je maakt het – heel handig – klaar in één pan. Het is een gerecht uit de cucina povere, de zogenaamde armeluiskeuken. Recepten verschillen maar wat er altijd in hoort is pasta en bonen. De bonen zijn meestal cannellini of borlotti bonen. De pasta vult enorm. Gebruik als het even kan de worst met venkelzaad van Brandt en Levie, die zijn zoooo goed! Ik maak er ook altijd pasta met cavolo nero mee. Als je vegetarisch eet kun je de worst ook weglaten.
Pasta e fagioli
Pasta e fagioli
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 220 gram verse worst met venkelzaad Brandt & Levie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gram kleine pasta bv orecchiette
- 150 gram wortels
- 2 takjes rozemarijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 750 ml bouillon van kokend water en een bouillonblokje
- 800 gram borlotti bonen of cannellini bonen
- 1 handje parmezaanse kaas vers geraspt
- 1 eetlepel olijfolie
Aan de slag!
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de wortels in kleine stukjes. Hak de naaldjes rozemarijn fijn.
- Zet water op voor de bouillon.
- Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook, wortel en rozemarijn een paar minuten. Snijd de worstjes open, haal het vlees eruit en bak dit een paar minuten mee. Maak het vlees wat ruller met een houten lepel.
- Voeg de bouillon en tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Giet de bonen af en spoel ze even in een vergiet met koud water. Neem ongeveer een derde van de bonen en pureer deze - samen met ca. 150 ml van de tomatenbouillon uit de pan.
- Doe de pasta in de pan met bouillon en tomaten en kook beetgaar.
- Voeg tot slot de bonen, bonenpuree en de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Serveer in diepe borden, eventueel met nog wat extra Parmezaanse kaas.