Aan de basis van deze heerlijke pasta ligt de bekende sugo alla puttanesca, gemaakt met typisch Zuid-Italiaanse ingrediënten. Ik voegde er nog ui en tonijn aan toe voor een heerlijk bord pasta puttanesca met tonijn!
Puttanesca
De naam puttanesca behoeft enige uitleg. Puttana betekent namelijk ‘hoer’ in het Italiaans. Alla puttanesca is dus ‘op hoerenwijze’. Waar zou dat vandaan komen? Zoals met veel gerechten kent ook deze weer verschillende legendes.
Want was het in de rosse buurt van Rome, dat de dames ‘van lichte zeden’ deze pasta klaarmaakte voor hongerige klanten? Of was het een restauranteigenaar op Ischia die tegen sluitingstijd nog klanten kreeg en bijna niets meer in huis had. De gasten hadden zo’n honger dat ze ‘maak ons maar een om het even welk hoerenzootje’ riepen. Dat werd dus een saus van tomaten, olijven, ansjovis en kappertjes. Die zo goed in de smaak viel dat deze voortaan op de kaart prijkte als ‘pasta alla puttanesca’! Meer geschiedenisverhalen over eten lezen?
Pittige en ziltige saus
Ook in Italië zijn er verschillende recepten voor de puttanesca saus. De saus is echter altijd behoorlijk zout van smaak door de ansjovis, kappertjes en olijven en pittig door de chilivlokken. Voeg daarom ook vooral meer of minder van deze ingrediënten toe als jou dat lekker lijkt!
MSC keurmerk tonijn
Ik gebruik altijd de tonijn van FishTales. Deze is Fair trade en heeft het MSC keurmerk. De tonijn wordt één voor één met de hengel gevangen, dus is er minimale bijvangst. Wel zo lekker toch? Eet je graag ansjovis in de pastasaus, dan heb ik nog een handige tip voor je: FishTales heeft namelijk ook ansjovispasta in een tube! Een heerlijke umami smaakmaker boordevol omega 3!
Pasta alla puttanesca met tonijn
Pasta puttanesca
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram linguine of spaghetti
- 1 blikje tonijn op olijfolie 142 gram
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 ansjovisfilets
- 200 gram cherry tomaatjes
- 1 eetlepel kappertjes
- 8 olijven
Aan de slag!
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn of pers uit.
- Giet de olie van de tonijn af in de hapjespan en bak hierin de ui en knoflook.
- Voeg de ansjovis toe en bak ook even mee.
- Snijd de tomaatjes in vieren en laat ze meestoven in de pan. Voeg ook de chilivlokken toe.
- Kook intussen de linguine gaar in kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg een paar minuten voor de pasta gaar is de tonijn, kappertjes en olijven (gehalveerd) toe.
- Giet de pasta af en voeg toe aan de pan. Even doorroeren en pronto!